A lázcsillapítás szabályai a gyerekeknél, illetve a felnőtteknél

Vágólapra másolva!
A láz segít bizonyos fertőző betegségek leküzdésében, mivel korlátozza azoknak a kórokozóknak a szaporodását, amelyek a normális testhőmérsékleten érzik a legjobban magukat. Csecsemőknél 38,3, nagyobb gyerekeknél 39, felnőtteknél pedig 39,4 Celsius fokos láz fölött viszont mindenképpen kérjünk orvosi segítséget.
Vágólapra másolva!

Szervezetünk szerteágazó módon válaszol az idegen behatolók, kórokozók által őt ért támadásra. A kórokozók már a szervezetbe való bejutás közben találkoznak az immunrendszer folyamatosan - és főleg a környezetnek leginkább kitett felszínek közelében - járőröző sejtjeivel, amelyek nem késlekednek riadót fújni: olyan jelmolekulákat bocsátanak ki, amelyek a támadás helyszínére vonzzák az immunrendszer többi szereplőit, egyebek között a kórokozók bekebelezésére és elpusztítására képes falósejteket.

A kezdeti riadó hamar óriási "csatazajjá" változik, amelybe mind a megtámadott szövet sejtjei, mind az újonnan a helyszínre érkező szereplők belevegyítik a maguk jelzőmolekuláit. Ennek a folyamatnak a helyi megnyilvánulása a gyulladás, amelynek közönséges tüneteit: a bőrpírt, a melegséget, a duzzanatot és a fájdalmat mind a kibocsátott vegyi anyagok váltják ki az érfalak áteresztőképességének növelése és a fájdalomérző idegvégződések ingerlése útján. A helyi gyulladásos reakció célja a fertőzés terjedésének megállítása és a támadó mielőbbi teljes elpusztítása.

Agyunk feljebbre tekeri a termosztát alap beállítását

Azonban a gyulladásos jelzőmolekulák a vérárammal a szervezet távolabbi zugaiba, így az agyba, azon belül a hipotalamuszhoz is eljutnak. A hipotalamuszban - sok más létfontosságú központ mellett - a testhőmérséklet szabályozásáért felelős idegsejtcsoportokat találjuk. Ezek az idegmagvak egyfajta termosztátként működnek: itt állítódik be a test kívánt hőmérséklete, melyet a hipotalamusz különböző szervekre hatva tart fenn.

Ha a hipotalamusz azt érzékeli, hogy az aktuális hőmérséklet alacsonyabb a beállítottnál, a bőr ereit összehúzva csökkenti a test hőveszteségét, ugyanakkor az izomműködést serkentve - izomösszehúzódást, remegést, didergést előidézve - fokozott hőtermelésre késztet. Ha pedig az aktuális hőmérséklet magasabb a kívántnál, a bőr erei kitágulnak, és izzadás indul meg, elősegítve a minél gyorsabb hőleadást.

A gyulladásos jelzőmolekulák nem tesznek mást, mint magasabbra tekerik a hipotalamusz termosztátjának beállítási pontját - és máris fázunk, didergünk: megy fel a lázunk. A didergés el is múlik, amint a láz eléri tetőpontját, a lázas állapot enyhülésekor pedig kipirulunk és izzadunk. Vagyis a láz élettani reakció, amely a szervezet normális hőtermelő és hőleadó mechanizmusait felhasználva állítja ideiglenesen magasabbra a testhőmérsékletet.

A láz segít a kórokozók leküzdésében

Mire jó mindez? Folyik némi vita e körül tudományos berkekben is, de általánosan elfogadott az a nézet, hogy a láz segít bizonyos fertőző betegségek leküzdésében. Korlátozza azoknak a kórokozóknak a szaporodását, amelyek a normális testhőmérsékleten érzik a legjobban magukat, miközben serkenti a fehérvérsejtek osztódását és a kórokozókat pusztító működésüket. Ennek megfelelően a nem túlzottan magas láz csillapítása a betegség gyógyulása szempontjából nem indokolt.

Tény azonban, hogy ugyanazok a jelmolekulák, amelyek a gyulladásos folyamatért és a lázért is felelősek, egyéb agyi területekre hatva inaktivitást, koncentrációképtelenséget, rossz közérzetet, hányingert, a tapintási ingerekre való fokozott érzékenységet váltanak ki - vagyis szinte mindazt, ami miatt kellemetlenül érezzük magunkat, amikor betegek vagyunk, még akkor is, ha konkrétan nem fáj valamink. A lázcsillapítás egyúttal ezeket a kényelmetlen tüneteket is enyhíti. De ha mérsékelten lázas gyermekünk játszik, jó közérzetű, vagy éppenséggel nyugodtan alszik, semmi okunk arra, hogy közbeavatkozzunk. Ilyenkor jóval fontosabb feladat a folyamatos folyadék- és sóutánpótlás, valamint a pihenés biztosítása.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Mikor kell a láz miatt orvoshoz fordulni?

Kétségtelen, hogy a láz nem mindig ártalmatlan és veszélytelen. Általánosan igaz, hogy a tartósan fennálló 41.5oC körüli láz már károsíthatja az idegrendszert, és bár az ilyen extrém magas láz egyes közönségesebb vírusos fertőzések (pl. rubeola, enterovírus) velejárója is lehet, a hátterében akár életveszélyes vérmérgezés, vagy eltérő megfontolást igénylő nem fertőző betegségek (pl. egyes autoimmun kórképek) is állhatnak. Ilyen magas láz esetén akár agresszív hűtéssel is 39.0oC alá kell levinni a hőmérsékletet, és az orvosi segítségkérés mindenképpen indokolt.

Ami a lázcsillapítás és az orvosi beavatkozás szükségszerűségét illeti, némileg más szabályok vonatkoznak a csecsemőkre, a nagyobb gyerekekre és a felnőttekre.

Lázcsillapítás két év alattiaknál

Csecsemők és 2 évnél fiatalabb kisgyerekek láza esetében akkor értesítsük az orvost, ha:
- a láz 38.3oC fölötti, és több mint egy napja tart;
- a lázas gyermek nem kér enni és inni;
- különösen nyűgös és ingerlékeny, vagy
- feltűnően levert, nem kommunikál (ebben az esetben felmerül az agyhártyagyulladás gyanúja is, ami különösen veszélyes lehet).

Megjegyzendő, hogy újszülöttek rendellenes módon a testhőmérséklet csökkenésével is reagálhatnak a fertőzésekre, tehát ennek észlelése esetén is forduljunk orvoshoz.

Lázcsökkentés nagyobb gyerekeknél

Nagyobb gyerekek esetében a lázcsillapítás (elsősorban ibuprofennel, másodsorban acetaminofennel [paracetamollal], szükség esetén váltogatva) 39 fokos láz fölött indokolt, és értesítsük az orvost, ha:

- a gyerek nyugtalan, ingerlékeny, ismételten hány, erős fej- vagy gyomorfájásra, illetve más tűrhetetlen kellemetlenségre panaszkodik;
- a láz több mint három napja tart, vagy újra meg újra visszatér.

A láz gyors emelkedése az erre érzékeny gyerekekben (fél és hat éves kor között) ún. lázrohamot, lázgörcsöt válthat ki. Ez az állapot elég ijesztő lehet: eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal, akaratlan vizelet- és székletürítéssel, fokozott váladéktermeléssel (habzó szájjal) járhat. Az esetek többségében a lázgörcs mégis spontán elül, és nem hagy hátra semmilyen maradandó károsodást. A görcs ideje alatt célszerű a gyereket hason fekvő helyzetben tartani, végtagjait fogni, ruháját meglazítani, és minden éles tárgyat eltávolítani a környezetéből. A szájába semmit sem szabad tenni. A tíz percnél tovább fennálló lázgörcs esetén okvetlenül orvosi segítséget kell kérni.

A láz kezelése felnőttek esetében

Felnőttek esetében a lázcsillapítás és az orvosi segítségkérés tartósan fennálló 39.4oC-os láznál már mindenképpen indokolt, illetve ha a láz

- súlyos fejfájással;
- súlyos torokduzzanattal;
- szokatlan, esetleg gyorsan terjedő bőrkiütéssel;
- tarkómerevséggel;
- zavart tudatállapottal;
- tartós hányással;
- légzési nehézséggel, mellkasi fájdalommal;
- extrém nyugtalansággal, ingerlékenységgel;
- hasi vagy vizeléskor érzett fájdalommal;
- bármilyen más megmagyarázhatatlan tünettel társul.