Mikor a legrosszabb a kávé a szervezetnek?

Vágólapra másolva!
Köztudomású, hogy a zsíros gyorsételek egészségtelenek. Ha ebédre elfogyasztott hamburgerünket délután egy kávéval öblítjük le, azzal tovább rontunk a helyzeten - derült ki kanadai kutatók vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

Egy egészséges ember vércukorszintje zsírban gazdag étel elfogyasztása után megugrik. Marie-Soleil Beaudoin, a kanadai Guelph Egyetem kutatója és munkatársai kimutatták, hogy az emelkedés kétszer akkora, ha a zsíros étel fogyasztását követően koffeines kávét iszik az illető. Utóbbi esetben a vércukorszint hasonlóan magas értékeket érhet el, mint azokban, akikben fokozott a cukorbetegség kialakulásának veszélye.

Zsíros étel után csak lassan csökken a vércukorszint

A Journal of Nutrition című táplálkozástudományi lapban közölt vizsgálatban a telített zsírok és a koffeines kávé vércukorszintre gyakorolt hatását egy csak lipideket tartalmazó "zsírkoktél" alkalmazásával vizsgálták. Ezzel a speciális itallal jól modellezhető a zsíros ételek hatása.

A vizsgálatban részt vevő tíz egészséges férfi testsúlykilogrammonként körülbelül egy grammot ivott a zsíros italból, hat órával később pedig egy cukros italt kaptak. A kontrollkísérletben a zsíros ital helyett vizet ittak.

Normális esetben a cukrok felszívódását követően a szervezetben inzulin termelődik, ami kivonja a cukrot a keringésből, és a szöveti sejtekbe - például az izomsejtekbe - juttatja. Ám a kutatók azt találták, hogy a zsírfogyasztás után kevésbé volt hatékony a vércukorszint-csökkentő mechanizmus: a kísérleti személyek vércukorszintje 32 százalékkal magasabb volt, amikor a cukoroldat előtt a zsírkoktélt fogyasztották, mint amikor vizet.

Különösen lassan mérséklődik a vércukor, ha még kávéztunk is a zsíros ételre

A kutatók a zsíros étellel kombinált koffeines kávé hatását is vizsgálták. Ehhez a résztvevők két csésze kávét vagy vizet kaptak öt órával a zsíros ital után, majd újabb egy óra múlva kapták meg a cukros italt.

A zsírkoktél és a koffeines kávé együttes hatására a cukorterhelés után 65 százalékkal magasabb volt a kísérleti személyek vércukorszintje (10,7 millimol/liter, 2 órával később pedig 8,6 millimol/liter), mint amikor a cukoroldat előtt csak vizet ittak.

Ez azt mutatja, hogy egy magas zsírtartalmú étel hatása órákig is eltarthat, és az, hogy mit ettünk ebédre, befolyásolja, hogy a szervezetünk hogyan reagál különböző ételekre a nap későbbi részében.

A zsír és a koffein gátolják a kommunikációt a bél és a hasnyálmirigy között

A résztvevők vércukorszintjének mérésén kívül a kutatók az emésztőrendszeri változásokat is nyomon követték, konkrétan azoknak a bélben termelődő hormonoknak (az incretineknek) a mennyiségét, amelyek a vércukorszint növekedése esetén serkentik a hasnyálmirigyben az inzulintermelést. A kutatók azt találták, hogy ezek a hormonok kevésbé reagálnak a szénhidrátokra a zsíros ital elfogyasztása után. Végső soron tehát arról van szó, hogy a zsír és a koffeines kávé gátolják a kommunikációt a bél és a hasnyálmirigy között, lerontva a vércukorszint-szabályozás hatékonyságát.

A vizsgálat eredményei különösen fontosak azok számára, akikben fokozott a kockázata az anyagcserebetegségeknek és a 2-es típusú cukorbetegségnek. Korábbi kutatások arra utaltak, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek csak mértékkel ajánlott koffeint fogyasztani, mert a koffein megnöveli az átlagos vércukorszintjüket, illetve az étkezéseket követő vércukorszint-kiugrást. A kanadai kutatók szerint a koffeines kávé koffeinmentesre cserélésén túl érdemes korlátozni a telített zsírsavak fogyasztását is, amelyek például a vörös húsokban, a készételekben és a gyorsételekben találhatók.