Három betegség, amelyek ellen a mandarin véd

Vágólapra másolva!
A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói kimutatták, hogy a mandarinban található egyik vegyület nemcsak az elhízás, hanem a 2-es típusú cukorbetegség, sőt az érelmeszesedés kialakulása ellen is véd.
Vágólapra másolva!

Murray Huff és Erin Mulvihill a nobiletin nevű, a flavonoidok közé tartozó vegyülettel kapcsolatos eredményeiket a Diabetes című lapban közölték.

Nyugati étrend mandarinnal kiegészítve

A kutatók a metabolikus szindróma Huff laborjában kidolgozott állatkísérletes modelljével dolgoztak. Laboratóriumi egerek egy csoportját "nyugati" típusú, vagyis zsírokban és egyszerű cukrokban dús étrenden tartották. A zsíros-cukros táp hatására az egerek elhíztak, és a metabolikus szindróma valamennyi klasszikus tünetét mutatták: megemelkedett a koleszterin- és trigliceridszintjük, valamint inzulin- és vércukorszintjük, a májukban pedig zsír halmozódott fel. Ezek az anyagcserezavarok nagymértékben növelik a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Az egerek másik csoportja ugyanezt az étrendet kapta, de a mandarinból kivont nobiletinnel keverve. Ezekben az egerekben nem nőtt a koleszterin, a trigliceridek, az inzulin és a vércukor szintje, és testsúlygyarapodásuk is normális volt. A nobiletin fokozta az állatok inzulin-érzékenységét, és kétféle úton is gátolta a zsírfelhalmozódást a májban: egyrészt fokozta a zsírfelesleg elégetését szabályozó gének kifejeződését, másrészt gátolta a zsírok szintézisében részt vevő géneket. Hosszabb távú vizsgálatokban pedig azt is megfigyelték, hogy a vegyület gátolta az artériák falának elmeszesedését.

A mandarin hatékonyabb a grapefruitnál

Huff évek óta kutatja a természetben előforduló, élettanilag jótékony hatású molekulákat. Két évvel ezelőtt nagy nemzetközi figyelmet kaptak vizsgálatai egy grapefruitból kivont vegyülettel, a naringeninnel kapcsolatban - ez a vegyület szintén védőhatást fejtett ki egerekben az elhízás és a metabolikus szindróma ellen. A mostani vizsgálatban alkalmazott mandarin-flavonoid azonban a grapefruit-vegyületnél tízszer hatékonyabb védő hatást fejt ki.