Miért ne használjunk fültisztító pálcikát?

Vágólapra másolva!
Közvetlen összefüggést találtak amerikai orvosok a fültisztító pálcika használata és a dobhártya-sérülések között.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatból, amelyet egy Chicagoban megrendezett fül-orr-gégészeti konferencián mutatott be Ilaaf Darrat, a detroiti Henry Ford Kórház orvosa, az is kiderült, hogy a sérült dobhártya a legtöbb esetben magától meggyógyul, műtéti beavatkozásra csak a legsúlyosabb esetekben van szükség.

Darrat beszámolója szerint a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken ellátott betegeknek több mint a fele használ rendszeresen fültisztító pálcikát. Ám ha a pálcikát túl mélyen dugják be a hallójáratba, komoly károsodást okozhat, például átszakíthatja a dobhártyát.

A dobhártya átszakadása részleges arcbénulással, halláscsökkenéssel és szédüléssel járhat. Ha valaki ilyen tüneteket észlel magán, haladéktalanul vizsgáltassa ki magát - javasolja Darrat.

A szerzők a fültisztító pálcika helyett egy-két hetente híg, langyos hidrogén-peroxidos vagy híg ecetes oldattal való öblítést javasolnak, illetve a fül-orr-gégészeti szakrendelő felkeresését, ahol alapos és szakszerű fülmosást végeznek.

A vizsgálatba 1540, fültisztító pálcika okozta dobhártya-beszakadással diagnosztizált beteget vontak be. Azt találták, hogy a beszakadt dobhártya a legtöbb esetben két hónapon belül magától begyógyult, ám súlyosabb esetekben - amelyek például arcideg-bénulással járnak - műtétre volt szükség.

A szerzők felhívták a figyelmet, hogy a dobhártya-sérülés gyógyulásának megállapításához elengedhetetlen egy alapos, a hallás vizsgálatára is kiterjedő kontrollvizsgálat.