Mennyi baktériummal fertőződünk egy kézfogáskor?

Vágólapra másolva!
Egy amerikai vizsgálatból úgy tűnik, hogy a hazai diplomaosztó ünnepségek többségén a végzős diákok számára kötelező fehér kesztyűnek inkább esztétikai, mint egészségügyi jelentősége van. A protokolláris kézfogások során ugyanis igen csekély a kórokozó baktériumokkal való fertőzés kockázata.
Vágólapra másolva!

A Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Intézetének kutatói a Journal of School Nursing című szaklapban közölt vizsgálatban általános és középiskolák, valamint felsőoktatási intézmények vezetőitől és tanáraitól vettek mintát 2008 májusában, az évzáró ünnepségeken. A résztvevők mindkét kezéről mintát vettek közvetlenül az ünnepség előtt (kézfertőtlenítővel való kézmosás után), illetve közvetlenül utána. A vizsgálat idején a résztvevők összesen 5209-szer fogtak kezet diákjaikkal illetve kollégáikkal.

A kutatók összesen három mintában mutatták ki a Staphylococcus aureus kórokozó (patogén) baktériumot, amelyből az egyik a kézfogások előtt, jobb kézről vett minta, a másik kettő pedig a kézfogások után, bal, illetve jobb kézről vett minta volt.

A minták 93 százalékában csak nem patogén baktériumtörzseket mutattak ki.

Bár egy-egy kézen a kézfogások előtti és utáni mintákban általában különböző baktériumtörzseket találtak - vagyis a kézfogásokkal nagy számú baktériumtörzs gazdát cserélt - az eredmények azt mutatják, hogy a patogén beszerzésének egyetlen kézfogással járó kockázata igen alacsony, és még a nagy számú diákkal parolázó iskolaigazgatók, tanárok, dékánok esetében sem szükséges a kézfertőtlenítő vagy a kesztyű használata.