Rák és mobiltelefon: új állásfoglalást adott ki az Egészségügyi Világszervezet

Vágólapra másolva!
A kipufogógázzal és a DDT-vel került egy kategóriába a mobiltelefon a rákkockázat szempontjából.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefon használata növelheti az agydaganatok bizonyos típusainak kockázatát - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) régóta várt, kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásában.

Az eddig rendelkezésre álló összes tudományos adat arra utal, hogy a mobiltelefont az "esetlegesen rákkeltő" kategóriába kell sorolni - közölte egy 14 ország 31 kutatójából álló munkacsoport Lyonban, a WHO részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) székhelyén.

A szakértők egyhetes tanácskozásuk során több tucatnyi tanulmányt vettek alapul annak eldöntésére, hogy lehet-e kapcsolat a rákbetegség és a mobiltelefonok, a mikrohullámú sütők és a radar kibocsátotta elektromágneses sugárzás között.

A kutatócsoport végül a mobiltelefonokat abba a 2B jelzésű - vagyis emberre nézve esetlegesen rákkeltő - kategóriába sorolta, amelyben a DDT rovarirtó és a benzinmotor kipufogógáza is szerepel.

A lépés arra sarkallhatja az Egészségügyi Világszervezetet, hogy vizsgálja felül a mobilhasználattal kapcsolatos ajánlásait - mondták el az IARC szakemberei, akik ugyanakkor jelezték, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy bármilyen határozott állásfoglalást lehessen kiadni a rák és a mobilozás közötti esetleges kapcsolatról.

A WHO korábban úgy foglalt állást, hogy nincs megalapozott bizonyíték a kapcsolatra. Tavaly egy nagyszabású, 13 ezer mobilhasználót tíz éven át követő tanulmány nem talált világos választ arra, hogy van-e kapcsolat a mobiltelefon használata és a rák között. A kutatás azonban utalt egy estleges kapcsolatra a túlzott mobilhasználat és az agydaganat egy ritka, de gyakran halálos kimenetelű fajtája, a glióma kialakulása között.

A mobilok rendkívüli elterjedtsége szinte lehetetlenné teszi, hogy összehasonlítsák az agytumorban szenvedő mobilhasználókat azokkal, akik nem használnak mobiltelefont. Egy tavalyi felmérés szerint a mobilelőfizetők száma világszerte elérte az ötmilliárdot, a Föld lakosságának háromnegyedét.

A mobilozási szokások ugyancsak rengeteget változtak azóta, mióta az első tanulmányok - évekkel ezelőtt - megjelentek, és az sem világos, hogy az akkori kutatási eredmények vajon érvényesek-e még.

Mivel sok daganat kifejlődése évtizedeken át tart, a szakemberek szerint lehetetlen kizárni a mobilok hosszú távú egészségügyi kockázatát. Az eddig publikált tanulmányok egy évtizednél tovább nem követték a kutatásban szereplő embereket.