Nem az öregedés miatt csökken a férfiak libidója

Vágólapra másolva!
Az öregedés önmagában nem csökkenti a tesztoszteronszintet, az idős férfiakban gyakran megfigyelhető csökkenés valószínűleg az öregedéssel együtt járó betegségeknek köszönhető - állítják ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

David Handelsman, a Sydney-i Egyetem ANZAC kutatóintézetének vezetője az ausztrál Endokrin Társaság éves konferenciáján számolt be a férfiak egészségével kapcsolatos, széles körű vizsgálat (Healthy Man Study) első eredményeiről.

Egyes kutatók szerint a tesztoszteronszint csökkenése az öregedés velejárója, amely hozzájárul az idős férfiak egészségének romlásához, és különböző nem specifikus tüneteket okoz, például fáradékonyságot és libidócsökkentést.

Handelsman és kollégái azonban azt találták, hogy azokban az idősödő férfiakban, akiknek kiemelkedően jó egészségi állapota volt és nem voltak panaszaik, a vér tesztoszteronszintje normális volt. Kismértékű, de klinikailag nem számottevő tesztoszteronszint-csökkenést figyeltek meg viszont az elhízott résztvevőkben.

Vizsgálatukban 325, 40 évnél idősebb (60 év átlagéletkorú) ausztrál férfi vett részt. A tesztoszteronszint vizsgálatára a kutatók három hónap alatt összesen 9 alkalommal vettek vért. A vizsgálatból kizárták azokat a férfiakat, akik a tesztoszteronszintet befolyásoló gyógyszert szedtek.

A kutatók szerint a vér tesztoszteronszintjének az idősebb férfiak körében megfigyelhető csökkenése, amely általában fáradékonysággal és a nemi vágy csökkenésével jár, nem közvetlenül az öregedésnek, hanem az azzal járó rendellenességeknek, például az elhízásnak és a szívbetegségeknek köszönhető. A csökkenés általában kismértékű, és nem vezet kóros tesztoszteronhiányhoz.

Handelsman szerint ezért az idős férfiaknak nincs szükségük tesztoszteron-kezelésre, hacsak nem szenvednek olyan betegségben, amely a herék vagy az agyalapi mirigy hormontermelését érinti.