Így teszik tönkre az üdítőitalok az ízlelést

Vágólapra másolva!
A Bristoli Egyetem és a Bangori Egyetem kutatói első ízben mutatták ki, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek kevésbé érzékenyek az édes ízre, ugyanakkor jobban kívánják az édes ételeket, mint a soványabb emberek. A különbség oka valószínűleg az elhízott emberek fokozott cukorfogyasztásának köszönhető.
Vágólapra másolva!

Hans-Peter Kubis, a Bangori Egyetem Sport- és Egészségtudományi karának kutatója és munkatársai az Appetite című szaklapban közölt vizsgálatukban sovány és elhízott embereket arra kértek, hogy értékeljék édes és sós ízek intenzitását és élvezeti értékét.

Azt találták, hogy a túlsúlyos és elhízott résztvevők kevésbé édesnek érezték ugyanazokat az italokat, mint a soványak, ugyanakkor tudat alatt jobban vonzódtak az édes ízhez.

A következő kísérletben olyan normál súlyú embereknek, akik nem voltak édesszájúak, naponta kétszer cukros üdítőitalt adtak. Az édes ízzel való fokozott találkozás hatására már négy hét alatt tompult a résztvevők érzékenysége az italok édes ízére, és csökkent azok élvezeti értéke is.

Az érzékenység csökkenésének egészségkárosító hatása lehet: ahogy az édesség jutalmazó hatása egyre kisebb, az emberek egyre több édes ételt és italt kívánnak. Így egy ördögi kör alakul ki és állandósulhat az édes, kalóriadús ételek nagy mennyiségű fogyasztása, amely elhízáshoz és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet - figyelmeztetnek a kutatók.

A szerzők azt is kiemelték, hogy nemcsak a szénsavas üdítőkben van túl sok cukor, hanem a gyümölcsszörpökben és a legártatlanabbnak tűnő gyümölcslékben is. A kísérletvezető szerint számos egészségkárosító hatása miatt érdemes lenne megfontolni az élelmiszerekhez adott cukor megadóztatását.