Évi 23 nappal kevesebbet alszunk a partner horkolása miatt

Vágólapra másolva!
Egy brit felmérés szerint minden harmadik ember alvását zavarja meg rendszeresen partnere horkolása, és emiatt időnként kénytelen egy másik helységbe "menekülni" aludni. Minden kilencedik pár pedig mindig külön alszik a másik horkolása miatt.
Vágólapra másolva!

A Brit Tüdő Alapítvány által 2500 felnőtt körében végzett felmérés szerint az élettárs, házastárs horkolása miatt az emberek 39 százaléka átlagosan másfél órával kevesebbet alszik éjszakánként, mint amennyit szeretne. Ez évente 574 órányi, vagyis csaknem 23 napnyi alváshiányt jelent.

Ellentétben a közhiedelemmel, a kellemetlen szokás nem csak a férfiakra jellemző, bár tény, hogy ők gyakrabban horkolnak. Míg a megkérdezett nők 41 százaléka állította, hogy partnerének horkolása zavarja az alvásban, a férfiaknak csupán 24 százaléka panaszkodott erről.

Az álmatlan éjszakák mindkét félnél kimerültséghez, koncentrációzavarokhoz vezethetnek, és a kapcsolatnak sem tesznek jót.

Korábbi felmérések szerint a probléma a középkorú férfiak 4 százalékát, és a középkorú nők 2 százalékát érinti. Ám Helena Shovelton, a Brit Tüdő Alapítvány igazgatója szerint eredményeik egyértelműen azt mutatják, hogy a jelenség jóval gyakoribb.

A hangos horkolás súlyosabb problémákat is jelezhet

A hangos horkolás komolyabb egészségügyi probléma, az úgynevezett alvási apnoe jele is lehet, amelyre jellemző, hogy a torokban lévő lágy szövetek alvás közben időnként elzárják a légutakat, hosszabb-rövidebb légzéskimaradást okozva.

A horkolás és az alvási apnoe gyakoribb a túlsúlyos, illetve a túl sok alkoholt fogyasztó emberek körében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a felesleges kilók leadása és az alkoholfogyasztás csökkentése segíthet azoknak, akik számára problémákat okoz a horkolás. Súlyos alvási apnoe esetén azonban az oxigénmaszkhoz hasonló kinézetű légzéssegítőre, úgynevezett CPAP (continuous positive airway pressure, folyamatos pozitív légúti nyomás) készülékre is szükség lehet.