Kapcsolatot találtak a dohányzás és a testtömeg között

Vágólapra másolva!
Régóta ismert, hogy a dohányzás növeli a korai elhalálozás kockázatát, kevesebbet tudunk viszont a nemdohányzó nők elhalálozási okairól. Egy most napvilágot látott skót tanulmány szerint az elhízás az egyik legfontosabb tényező a nemdohányzó nők idő előtti elhalálozásában, különösen az alacsony keresetű társadalmi rétegeknél.
Vágólapra másolva!

A skót NHS Health kutatócsoport több mint három és fél ezer nemdohányzó nőről majd' három évtizeden keresztül feljegyzett adatokat értékelt újra. (Az alanyok korábban annak a kísérletnek voltak a részesei, amelyhez 1972 és 1976 között 15 ezer, 45-64 éves skót felnőttet toboroztak, hogy aztán halálukig nyomon kövessék egészségi állapotukat.) Dr. Laurence Gruer kutatásvezető és munkatársai a nőket foglalkozásuk típusa (az értelmiségitől a fizikai munkásig) és testtömeg-indexük (a normálistól a súlyosan elhízottig) alapján csoportosították. Eredményeikről a British Medical Journal neves orvosi szaklapban számoltak be.

A 28 éves követési periódus alatt a nők fele meghalt, közülük 51 százalék szív- és keringési betegségekben, 27 százalék pedig rákban hunyt el. A statisztikák szerint az alsóbb foglalkozási osztályokból kikerülő nők nagyobb valószínűséggel hunytak el szív- és keringési rendellenességek következtében, mint rákban. Ebből a csoportból továbbá sokkal többen számítottak elhízottnak (közel 70 százalékuk), és magasabb volt a halálozási arány, mint a magasabb keresetű rétegekben.

A dohányzás visszaszorulásával egyre több az elhízott ember

Az új adatokat az eredeti kísérlet eredményeivel összevetve kiderült, hogy az olyan nők közül, akik sosem dohányoztak, nagyobb számban kerültek ki túlsúlyosak vagy elhízottak. A statisztikák szerint a dohányzó nőknek 40, a nemdohányzóknak pedig 60 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott.

Mindez két dologra is enged következtetni: egyrészt, hogy a három és fél évtizede uralkodó, a mainál lényegesen intenzívebb dohányzási szokások hatása elfedte a nemdohányzó nők körében feltételezhetően elterjedt elhízás hatását, valamint, hogy a dohányzás elmúlt évtizedekben történt visszaszorulása hozzájárulhatott a túlsúlyos, illetve az elhízott emberek arányának megnövekedéséhez.

A szerzők ugyanakkor pozitívumként jegyzik meg, hogy a nemdohányzó és nem is túlsúlyos nők körében - társadalmi helyzetüktől függetlenül - relatíve alacsony halálozási arány mutatkozott.

A szaklap vezércikke üdvözli ugyan a tanulmányt, ám figyelmeztet rá, hogy a dohányzás drasztikus egészségi kockázatáról még véletlenül sem szabad megfeledkezni az új eredmények hallatán.