Felejtsük el a házi praktikákat napégés esetén!

Vágólapra másolva!
Házi praktikák helyett inkább a szakszerű megoldásokat válasszuk napégés esetén, bár a tüneteket megszüntetni ezekkel sem lehet, a bőrfájdalom csupán enyhíthető. Nagyon fontos, hogy a napégést szenvedő ember sok folyadékot fogyasszon.
Vágólapra másolva!

Mivel kezeljük a napégett tinédzsert? A bőrgyógyász-zsargon szerint semmivel, mert a leégés száz százalékban megelőzhető, és az átmeneti fájdalom révén a naptejhasználat, illetve a napszemüveg és a kalap viselésének fontossága egy életre bevésődik a sajgó bőrű kamasz agyába. Kielégítő hatékonyságú ellenszer egyébként sem létezik napégésre, mert ha kialakult a bőrsejtek károsodása a folyamat már halad a természetes útján.

"A legfontosabb valóban a megelőzés, mert minden egyes napégés maradandó nyomot hagy a bőrben, még akkor is, ha ennek kezdetben nincsenek látható jelei. A bőr azonban nem felejt, a bőrkárosodások hatása hosszú távon összeadódik, így minden egyes leégés növeli egy későbbi bőrdaganat kockázatát" - mondja dr. Remenyik Éva, a debreceni Bőrgyógyászati Klinika igazgatónője.

A legfontosabb tehát, hogy felejtsük el azokat a vágyainkat, hogy majd egy irodában töltött év után néhány nap alatt szépen lebarnulunk, ne feküdjünk ki felelőtlenül a tűző napra, és különösen ne aludjunk el a napon.

Bőrpír és hólyagok

A napégés klinikailag tulajdonképpen nem sokban különbözik attól, mint amikor valaki leforrázza magát: a bőrön bőrpír jelenik meg, súlyos esetben pedig még hólyagos is lesz. "A bőrpír jellemzően 4-6 órával a napozás után jelenik meg, ha ennél rövidebb időn belül is látható, az súlyosabb égésre utal. A bőrpír után néhány órával megjelenő hólyagok szintén súlyosabb napégés következményei" - magyarázza dr. Remenyik Éva.

A bőrgyulladás elmúltával néhány napon belül megkezdődik a hámlás, amelynek helyén fehér, a napra a korábbinál érzékenyebb bőrfelület képződik, ezért ilyenkor még körültekintőbbnek kell lenni napozáskor. Bőrtípustól függően a napégést követően szeplők is előjöhetnek. "A legérzékenyebbek a világos bőrű, kék szemnű, szőke és vörös hajú emberek. Ők gyakran tapasztalhatják, hogy a napon könnyen pirosak lesznek, pillanatok alatt leégnek, de szinte egyáltalán nem barnulnak" - mondja a debreceni bőrklinika igazgatónője.

Házi praktikák helyett válasszunk szakszerű megoldásokat!

A világhálón a napégés elleni házi praktikákra rákeresve több tucat ötletet találhatunk, ám ezek némelyike kifejezetten bizarrnak tűnik: mint például, hogy kenjünk bőrünkre majonézt, mustárt, mézet, olajat vagy vajat, de testápolóként alkalmazhatunk sört vagy vodkát is, más ajánlások szerint pedig a krumpli vagy paradicsomszeletek enyhítik leginkább a bőrfájdalmat.

"A házi praktikák helyett válasszunk inkább szakszerű megoldásokat" - tanácsolja dr. Remenyik Éva, aki a Tüskevár Náncsi nénijének csodareceptjét, a tejföl, a kefir vagy a joghurt bőrre kenését sem javasolja. Ez utóbbi megoldás egyébként leginkább hőmérsékletén keresztül képes enyhet adni, de a hűsítő hatást - kevésbé macerásan - hideg zuhany révén is elérhetjük.

Mi esik jól a bőrnek?

Az égő bőrnek jólesik a hideg zuhany vagy a hideg borogatás. Aki rosszul viseli a fájdalmat, bevehet fájdalomcsillapítót, a gyulladás ellen pedig nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert (utóbbiakat orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni). Továbbá próbálható még antihisztamin gyógyszer is.

Helyileg, a fájó bőrre tehetünk szteroid krémet, aloe vera készítményt, vagy előkerülhet a jól bevált Panthenol is. Fontos a bőr hidratálása is, különösen a hámló szakaszban. "Ezek a szerek mérséklik, de nem szüntetik meg a tüneteket. A napégés természetes lefolyását nem tudjuk megakadályozni, csak enyhíthetjük a panaszokat. Ezért is fontos a megelőzés, a fényvédelem" - mondja a bőrgyógyász.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sokat kell inni

"Nagyon fontos a folyamatos folyadékpótlás, ugyanis a gyulladt bőr nem tudja ellátni védő funkcióját, így a bőrön keresztül nagy lehet a párologtatás, amit pótolni kell, lehetőleg a megfelelő sókat is tartalmazó italokkal, például sportitalokkal. A bőr regenerációjában segíthet az antioxidánsok fogyasztása is, mivel a bőrkárosodás részben az oxidációt okozó szabadgyökökön keresztül megy végbe" - mondja dr. Remenyik Éva. Antioxidánsban különösen gazdagok a bogyós gyümölcsök (ribizli, málna, áfonya), a meggy, a dinnye, illetve a nagy kakaótartalmú étcsokoládék.

Ha a leégés után hólyagok, nedvedzés is jelentkezik a bőrön, forduljunk orvoshoz, mert a hólyagok nyomogatása, megnyitása nem csak maradandó bőrsérülést okozhat, de fertőzésveszéllyel is jár.