Aki hitt a gyógynövényekben, hamarabb gyógyult a megfázásból

Vágólapra másolva!
Egy közönséges megfázás esetében is működhet a placebo - derült ki az amerikai Wisconsin Egyetem kutatónak vizsgálatából, amelybe több mint 700 megfázásos beteget vontak be. A vizsgálat fontos eredménye, hogy azok a betegek, akik kaptak valamilyen tablettát - függetlenül attól, hogy az tartalmazott-e hatóanyagot - kevesebb súlyos tünettel és valamennyivel hamarabb estek át a megfázáson, mint azok, akik nem szedtek gyógyszert.
Vágólapra másolva!

A kutatók a vizsgálat 12 és 80 év közötti, "frissen megfázott" résztvevőiből négy csoportot alkottak. Míg az egyik csoport nem kapott semmit a betegségére, egy másikat kasvirág (Echinacea) tinktúrával kúráltak, és el is mondták nekik, hogy a gyógynövényt szedik. A harmadik és negyedik csoport tablettákat kapott, amelyeknek a résztvevők nem ismerték a hatóanyagát - a pirulák egyik fele Echinaceát tartalmazott, másik fele viszont placebokészítmény volt.

Mi a hatásosabb: a kasvirág vagy a placebo?

Korábban több kutatási eredmény támasztotta alá a kasvirág pozitív hatását meghűlés esetén. Azóta - több másik mellett - a szóban forgó vizsgálat is ennek az ellenkezőjét találta: a növény gyógyhatása nem volt kimutatható, vagy elhanyagolható volt.

A kísérletben tablettát kapóknak az első nap hatóránként kellett lenyelniük 2-2 pirulát, utána pedig 1-4 napon keresztül napi négy alkalommal egy-egy darabot. Közben vírusmintákat vettek a betegek orrából. A kúráltaknak naponta kétszer le kellett jegyezniük, mennyire érzik az adott pillanatban súlyosnak betegségüket. A résztvevőket még a kísérlet elején arról is megkérdezték, hatékony szernek gondolják-e a kasvirágot a megfázás kezelésére.

Aki hitt a gyógynövényben, annál meggyorsította a gyógyulást a placebo

A vizsgálat általánosságban nem mutatott ki nagy eltéréseket a négy csoport között, átlagosan 6-7 nap volt a betegség lefolyása. Ugyanakkor a tablettát nem szedő csoportoknál a betegség hosszabb lefolyású volt, és valamivel súlyosabb tünetekkel járt.

Azt, hogy a gyógynövény nem hatásos a meghűlés kezelésére, leginkább az jelezte, hogy nem volt különbség azok között, akik tudták, és akik nem tudták, hogy kasvirág-készítményt szednek.

Azok azonban, akik a kísérlet kezdetén azt nyilatkozták, hogy bíznak a növény hatásában, és később placebót kaptak, lényegesen gyorsabban (2 és fél nappal rövidebb idő alatt) átestek a megfázáson, mint a többiek. Tehát a placebohatás azoknál volt a legkifejezettebb, akik hittek a kasvirág gyógyító erejében.

A kísérletről az Annals of Family Medicine amerikai családorvosi szaklap július-augusztusi száma számolt be.