Húsfogyasztás és a cukorbetegség: már napi egy virsli ötven százalékos kockázatnövekedést jelent

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók szoros összefüggést találtak a vörös húsok - főként feldolgozott formában történő - fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Jó hír azonban, hogy ha a vörös húsokat egészségesebb fehérjeforrásra (például alacsony zsírtartalmú tejtermékekre vagy olajos magvakra) cseréljük, jelentősen csökkenthető a betegség kockázata.
Vágólapra másolva!

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének munkatársai kutatásuk során összesen 442 000 résztvevő több évtizedes kórtörténetét vizsgálták, akik közül 28 000 embernél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség a megfigyelési időszak alatt. Az életkort, a testtömegindexet, a táplálkozási- és életmódbeli szokásokat is figyelembe véve a kutatók azt tapasztalták, hogy napi 10 dkg feldolgozatlan vörös hús elfogyasztása 19 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Feldolgozott vörös húsoknál viszont már napi 5 dkg (pl. 2 szelet bacon vagy egy virsli) elfogyasztása is 51 százalékos kockázatnövekedést eredményez.

Az eredmények tükrében a szakemberek mindenképpen azt javasolják, hogy a magas sótartalmú feldolgozott vörös húsok (pl. virsli, kolbász, bacon) fogyasztását csökkentsük minimális szintre, és feldolgozatlan formában se fogyasszunk belőlük sokat. Amennyiben lehetséges, együnk vörös hús helyett inkább sovány sajtokat, zsírszegény tejtermékeket és halat, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonát illetve babféléket. Ha valaki a napi egy adag vörös hús helyett például olajos magvakat fogyaszt, 21 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát (zsírszegény tejtermékre történő cserénél 17 százalékkal, teljes kiőrlésű gabonaféléknél pedig 23 százalékkal mérsékelhető a rizikó).

A feldolgozott vörös húsok kockázataira már több korábbi tanulmány felhívta a figyelmet, de a feldolgozatlan formában történő fogyasztás hatásait eddig nem vizsgálták ilyen részletesen. Egy 2010-es kutatás például összefüggést talált a vörös húsok fogyasztása és a szívinfarktus kialakulásának megnövekedett kockázata között, de az a vizsgálat nem tett különbséget a feldolgozott és feldolgozatlan vörös húsok között.

A mostani kutatás viszont egyértelműen bebizonyította, hogy a vörös húsok - elsősorban feldolgozott formában történő - fogyasztása rizikófaktort jelent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Mivel azonban a jelenlegi táplálkozási irányelvek egy kalap alá veszik a vörös húsokat más fehérjeforrásokkal (például a halfélékkel, szárnyasokkal, tojással, olajos magvakkal, hüvelyesekkel és szójával), ezért a kutatók szerint célszerű lenne a jövőben külön kezelni a cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó vörös húsokat, és helyettük inkább az egészségesebb fehérjeforrásokat népszerűsíteni.

A kutatásról az American Journal of Clinical Nutrition számol be.