A szilva nem vitaminbomba, de segíti a bélműködést

2011.08.16. 16:49

A szilva ízletes, frissítő gyümölcs, tápanyagokban azonban nem túl gazdag. Bélrenyheségben szenvedőknek ajánlott, cukorbetegek és fogyókúrázók viszont csak mértékkel fogyasszák.

A szilva nem tartozik a legkisebb energiatartamú gyümölcsök közé, valamint szénhidráttartalma sem kevés (a vörös szilva energiatartalma 49kcal/100g, szénhidráttartalma 10,2g/100g; a besztercei szilváé 58kcal/100g illetve 13,1g/100g, a ringlóké 61-64kcal/100g illetve 13,5-14g/100g). Ezért cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak csak mértékkel ajánlott a fogyasztása, az aszalt szilva pedig kifejezetten ellenjavallt mindkét esetben (100 gramm aszalt szilva energiatartalma 268 kcal, szénhidráttartalma pedig 61,8 gramm).

A gyümölcs víztartalma 84-88 százalék, zsír és fehérje elhanyagolható mennyiségben van benne.

Vitaminban nem, de élelmi rostban kiemelkedően gazdag

A szilva nem egy vitaminbomba: C-vitamin is csupán 6mg/100g található benne, de más vitaminokból (B1-, B2-, a-, E-vitamin, niacin, karotin van benne) is csak csekély mennyiséget tartalmaz. Ásványi anyagai közül a káliumot, a magnéziumot, a cinket, a foszfort és a kalciumot kell megemlíteni. Az aszalt szilva káliumban különösen gazdag (820mg/100g).

A flavonoidok közül kisebb mennyiségben kvercetin és antociánokat - melyek a gyümölcs színét adják - találhatók benne. A kutatások a flavonoidoknak, ezen belül a kvercetinnek és az antociánoknak a betegség megelőző hatását helyezik előtérbe. A gyümölcsben lévő kvercetin és antociánok étrendünk más hasznos vegyületeivel együttesen fejthetik ki antioxidáns, gyulladáscsökkentő és daganat megelőző hatásukat.

A szilva legfőbb előnye magas élelmi rost tartalma (5,7g/100g; az aszalt szilváé 17,8g/100g), ami miatt a bélrenyheségnek, székrekedésnek jó ellenszere. E célból a leghatásosabb az aszalt szilva levét fogyasztani. Az aszalványt előző nap kell beáztatni, és levét reggel éhgyomorra meginni. Van, akinél a gyümölcsből készült lekvár, dzsem és nyers gyümölcs is megkönnyíti a székletürítést.

Legyünk azonban óvatosak, az arra érzékenyeknél ugyanis a gyümölcs, illetve a belőle készített termékek puffadást, hasi görcsöket okozhatnak.

A szilvalekvárba nem kell cukor

A szilva szobahőmérsékleten kicsit utó érik, megfonnyad, ezért hűtőszekrényben érdemes tárolni, ahol 2-3 hétig is eláll. Megmosni viszont csak a fogyasztás előtt szabad, mert az érett gyümölcsön viaszréteg van, mely megvédi a kiszáradástól.

A szilvafélék üdítő gyümölcsök nyersen, de feldolgozzák lekvárnak, dzsemnek, aszalt szilvának is, süteményekbe, gombócba is tökéletes, valamint a pálinkák klasszikus alapanyaga. Egyre gyakrabban tálalják az aszalt szilvát hús mellé is, vagy együtt sütik a gyümölcsöt a húsétellel.

Besztercei szilvát érdemes a téli hónapokra kimagozva, félbe vágva lefagyasztani, illetve ez a szilvafajta a legjobb befőtt készítéshez is. Az aszalt szilvát, ha nem lezárva, hanem szellős helyen tároljuk, hónapokig eltartható téli csemege.

Lekvár főzésre a szilva akkor a legalkalmasabb, amikor a beérett gyümölcs fonnyadni kezd a szára körül. Magas cukortartalma miatt cukor hozzáadása nélkül is tartósítható.

A tápanyagtartalomra vonatkozó adatok forrása:Rodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat; Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2008

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Most
Top 12 óra