A káliumban gazdag étrend segít a stroke megelőzésében

Vágólapra másolva!
A káliumban gazdag ételek, köztük gyümölcsök, zöldségek és alacsony zsírtartalmú tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát - állapították meg a svéd Karolinska Intézet kutatói.
Vágólapra másolva!

A stockholmi kutatók metaanalízisükben tíz, összesen több mint 270 ezer középkorú vagy idősebb felnőtt adatait feldolgozó nemzetközi vizsgálatot elemeztek. A résztvevők közül 8695-en szenvedtek életük során agyi érkatasztrófát.

A tanulmány szerint a napi káliumbevitel ezer milligrammal való megemelésének hatására 11 százalékkal csökkent az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázata a pácienseknél a következő 5 és 14 év közötti időszakban. Az eredmények kiszámításához olyan tényezőket is figyelembe vettek a szakemberek, mint a résztvevők életkora, fizikai aktivitása és dohányzási szokásai.

A Stroke című folyóiratban megjelent tanulmány vezető kutatója, Susanna Larsson szerint az eredmények nem erősítik meg egyértelműen, hogy maga a kálium felelős-e a pozitív hatásért, de mindenképpen megerősítik az erre utaló korábbi eredményeket.

A kálium fontos szerepet játszik a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartásában, az agy- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában. Korábbi vizsgálatok is azt mutatták, hogy a káliumban gazdag táplálkozás segít az egészséges vérnyomás megőrzésében, valamint védelmet nyújthat a szívbetegséggel és az agyi érkatasztrófával szemben.

A jelentős káliumfogyasztás elsősorban az agyi érkatasztrófák mintegy 80 százalékát kitevő érelzáródásos (iszkémiás) típus csökkentésével van összefüggésben, míg az agyvérzés által okozott vérzéses típus kockázatát nem tudja visszaszorítani. Larsson szerint a szakemberek egyelőre nem tudnak magyarázatot adni erre a különbségre, és egyelőre kevés vizsgálatban vették figyelembe az agyi érkatasztrófák típusait.

A svéd szakemberek eredményei összhangban vannak az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) legutóbbi tanulmányával, amely több mint 12 ezer felnőtt 15 éven át tartó megfigyelésének eredményeit tartalmazza.