Több millió magyarnál okozhat hascsikarást a tej

Vágólapra másolva!
Diagnózisuk keveseknek van, de akár két-három millió magyar is szenvedhet laktózérzékenységben, aminek következtében a tej és tejtermékek fogyasztását követően kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. A szakemberek szerint helytelen, ha valaki a tünetek elkerülése céljából a tápanyagban gazdag italt és a belőle készült termékeket teljesen kiiktatja étrendjéből.
Vágólapra másolva!

Puffadás, hasmenés, bélkorgás, szélgörcs, hascsikarás - egyes becslések szerint akár hárommillió magyarnak is lehetnek ilyen jellegű, hamar jelentkező tünetei tej, illetve tejtermékek fogyasztását követően. A tünetek hátterében a többségnél laktózérzékenység állhat. "Van, akinek enyhék a tünetei, nem is veszi komolyan, van, akinek viszont súlyosak. Van, akinél csak egy tünet fordul elő, másnál több is" - mondta el dr. Pálfi Erzsébet dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének munkatársa egy szerdai sajtóeseményen.

A laktóz- vagy tejcukor-érzékenység a tejcukrot lebontó laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya miatt alakul ki. A tejcukor a tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Ahhoz, hogy a két molekulából álló laktóz a bélrendszerben fel tudjon szívódni, egy enzimnek felszívódásra alkalmas cukrokká: szőlőcukorrá és galaktózzá kell szétbontania. A molekulát bontó enzim hiányában a tejcukor bontatlanul halad a vékonybélből a vastagbélbe, ahol ennek a bélszakasznak a baktériumai látnak neki a lebontásnak, ám a normális, vékonybélben történő bontással szemben itt másféle, gázképződéssel járó bontás történik, amelynek eredményeképpen alakulnak ki a már említett tünetek.

"A laktózbontó enzimek a bélnyálkahártyán vannak jelen, a mennyiségük egyénenként változó. Egy spektrumról van tehát szó, amely a nullától a normális mennyiségig terjedhet, így van, akinek nagyon kis mennyiségtől is baja lehet, másnak csak nagyobb dózis esetén jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Gyakori, hogy valakinek a tejtől, tejszíntől, tejföltől problémája van, de a feldolgozás miatt kevesebb tejcukrot tartalmazó túró, sajtok, joghurt vagy a kefir megemésztésével nincs problémája" - mondja dr. Papp János gasztroenterológus, a Semmelweiss Egyetem I. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

Az idősebbeknek egyre nehezebb a tej megemésztése

Ritka esetben már születéstől fennáll a laktózérzékenység, de az érintettek többségénél később jelenik meg a kórkép. A sajtótájékoztatón elhangzott: szakértői becslések szerint itthon a 30 év alattiak 6 százalékát, a felnőtteknek pedig körülbelül 15 százalékát érinti a betegség. Még magasabb lehet ez az arány az idősek körében, mivel az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, majd megszűnik a tejcukrot lebontó enzim termelődése, ám átfogó felmérés hiányában pontos statisztikák nincsen a laktózérzékenység előfordulásáról az idősebb korosztályban. Összesen 2-3 millió magyart is érinthet a laktózérzékenység, különösen magas lehet az arány a romák körében (akár 40-50 százalék).

A laktózérzékenység lehet szerzett állapot is, azaz szinte minden ember életében előfordul átmeneti laktázhiány. Kialakulhat többek között hasmenés, tejfehérje-allergia, bélférgesség, gyulladásos bélbetegségek, bélrendszert érintő műtétek következtében, de egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet.

"A laktózérzékenység tünetei többek között megegyeznek a bélgyulladásos kórképek, a bélférgesség vagy a béldaganat tüneteivel is, ezért öndiagnózis helyett ajánlott orvoshoz fordulni. A laktózérzékenységet a gasztroenterológusok egy nem hosszú és nem is fájdalmas, hidrogénkilégzéses vizsgálattal állapítják meg" - mondta el az [origo]-nak dr. Pálfi Erzsébet.

"A laktózérzékenységgel szemben a tejfehérje-allergia jóval ritkább kórkép. Ez utóbbi nem jár gázképződéssel, puffadással, de jellemző rá például a csalánkiütés és a hasmenés. A laktózérzékenység gyakori velejárója a lisztérzékenységnek is, ilyenkor ugyanis a bélbolyhok sorvadása miatt csökken a bélnyálkahártya felszívó felülete, és ezáltal a laktózt bontó enzimek mennyisége is" - mondja dr. Papp János.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Lehet, hogy a tej panaszokat okoz, a túró és a sajt viszont nem

"Ha valakinél beigazolódik, hogy laktózérzékeny, helytelen az a reakció, hogy az illető teljesen kiiktatja étrendjéből a tej és tejtermékeket. Ezek komplett fehérjéi, könnyen megemészthető tejzsírjai illetve a diabétesz, a csontritkulás és egyes daganattípusok ellen védelmet nyújtó vitaminjai és ásványi anyagai (kiemelendő kalcium, foszfor, A-, B12- és D-vitamin tartalma) nagyon egészséges tápanyagok. A tej elutasítása helyett a laktózérzékenyek fogyasszanak inkább laktózmentes tejet, tejfölt, tejszínt, joghurtot, túrót vagy édességként túródesszertet" - mondja a dietetikus. A laktózmentes tejek, tejkészítmények összetételüket tekintve abban térnek el a hagyományos tejtermékektől, hogy a szervezet által előállított laktózbontó enzimet már tartalmazzák.

"Gyerekkorban, fejlődésben lévőknél a tejet nem ajánlott kihagyni az étrendből az esszenciális aminosavak és a csontfejlődéshez elengedhetetlen kalcium miatt. Felnőttek esetében pedig érdemes kísérletezni: van, aki csekély mennyiségű tejet gond nélkül elfogyaszt, nagyobb dózis viszont panaszt okoz. Van, akinél a tej tüneteket okoz, 10 dkg túrótól vagy sajttól viszont nincs baja" - mondja a gasztroenterológus. A hazai ajánlás egészséges felnőtteknek napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék (10 dkg sajt vagy 15 dkg túró, 3 pohár joghurt vagy kefir) elfogyasztása.

A laktózérzékenyek fogyaszthatnak növényi tejeket (szójatejet, rizstejet) is, ezekben nincs tejcukor, ugyanakkor a dietetikus szakértő szerint a bennük lévő kalcium felszívódása nem olyan optimális, mint az állati tejekben lévőé. Míg a növényi tejek ára akár 3-4-szerese is lehet a tehéntej árának, a laktózmenetes tejek körülbelül másfélszer drágábbak a hagyományos tejnél.