Árthatnak a zsírszegény joghurtok egy új kutatás szerint

Vágólapra másolva!
Legújabb kutatások szerint a terhesség alatt rendszeresen fogyasztott alacsony zsírtartalmú joghurtok növelhetik a születendő gyermeknél az asztma vagy az allergiás rhinitis, ismertebb nevén szénanátha kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Harvard Közegészségügyi Intézet kutatói arra keresték a választ, hogy a tejtermékekben található zsírsavak védelmet nyújtanak-e a gyermekek allergiás megbetegedéseinek kialakulása ellen. Eredményeiket az Európai Légszőszervi Társaság jelenleg Amszterdamban zajló éves kongresszusán ismertették.

A szakemberek nyilvántartások tanulmányozásával és kérdőívek segítségével közel százezer terhes kismama tej- és tejtermékfogyasztási szokását mérték fel, majd nyomon követték gyermekeiknél az asztmás és szénanáthás megbetegedések előfordulásának gyakoriságát.

Az eredmények azt mutatták, hogy a terhesség alatti tejfogyasztás nem növelte az asztma kialakulásának kockázatát, sőt, inkább védelmet nyújtott a betegség kialakulása ellen. Ugyanakkor azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyja a terhesség alatt napi rendszerességgel fogyasztott alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurtot, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki asztma 7 éves korig, mint azoknál, akiknek az édesanyja nem fogyasztott ilyen terméket. A joghurtot fogyasztók gyermekeinél ráadásul gyakrabban fordult elő szénanátha, és jellemzőbbek voltak a visszatérő asztmatikus tünetek is.

A mostani kutatás az első, amely összefüggésbe hozta a terhesség alatt elfogyasztott alacsony zsírtartalmú joghurtot és az asztma és szénanátha kialakulásának megnövekedett kockázatát a gyermekeknél. A jelenség hátterében álló okokat ugyan nem sikerült pontosan meghatározni, de a szakemberek arra következtetnek, hogy a joghurtok zsírmentességével összefüggő tápanyag-összetevők növelhetik a kockázatot. Ezt azonban nem lehet egyértelműen kimondani, hiszen az is előfordulhat, hogy az ilyen joghurtot rendszeresen fogyasztók életmódja és táplálkozási szokásai között van egyéb olyan hasonlóság, amely magyarázatot adhat az asztma kialakulásának megnövekedett kockázatára.