Melyik zöldség-gyümölcs csökkenti a vastagbélrák kockázatát?

Vágólapra másolva!
Közismert, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti egyes daganatok, például a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Egy most közzétett ausztrál kutatás szerint azonban a zöldségek és gyümölcsök védőhatása függ attól, hogy a daganat kialakulásának veszélye a bélrendszer mely szakaszát érinti.
Vágólapra másolva!

A vastagbél felső (proximális) és alsó (disztális) szakaszát például a káposztafélék - káposzta, karfiol, brokkoli, kelbimbó - védik, de a vastagbél alsó szakaszában a rendszeres almafogyasztás is csökkenti a daganat kialakulásának kockázatát. A túlzott gyümölcsléfogyasztás viszont növeli a végbélrák kockázatát - számoltak be kutatásuk eredményeiről a Nyugat-Ausztráliai Orvosi Kutatóintézet munkatársai.

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat figyelhető meg a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, illetve a béltraktus különféle szakaszaiban (vastagbél alsó szakasza, vastagbél felső szakasza, végbél) előforduló daganatok között. A vizsgálatban 918 vastag- és végbélrákkal diagnosztizált beteg vett részt, a kontrollcsoportot pedig 1021 nem daganatos személy képezte.

Az eredmények szerint a vastagbél felső szakaszában előforduló daganatok kialakulásának kockázatát a káposztafélék csökkentették, míg az alsó szakaszban szinte minden zöldség és gyümölcs hatékonynak bizonyult - leginkább a sötétsárga színű zöldségek, illetve az alma csökkentette a daganat megjelenésének kockázatát. A rendszeres gyümölcsléfogyasztás azonban rizikófaktort jelenthet a végbélrák kialakulásában - állapították meg a szakemberek.

A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy korábbi tanulmányok az étrend vizsgálatakor nem tettek különbséget a bélrendszer különböző traktusaiban előforduló daganatok között, pedig ma már egyértelmű, hogy a vastagbél felső szakaszában lévő daganatok más útvonal mentén alakulnak ki, és a rizikófaktorok is mások, mint az alsó szakaszban vagy a végbélben. Az eredmények tükrében tehát elengedhetetlen, hogy a zöldségek és gyümölcsök hatásait a daganat pontos elhelyezkedésével összefüggésben vizsgáljuk.

A tanulmány a Journal of the American Dietetic Association című orvosi szakfolyóirat októberi számában jelent meg.