Összefüggés van a vastagbélrák és az alkoholfogyasztás között

Vágólapra másolva!
Kutatók régóta vizsgálják az alkoholfogyasztás és a vastag- és végbélrák kialakulása közötti összefüggést: a tanulmányok sora a közelmúltban egy újabb, ezúttal négy kontinens eredményeit elemző felméréssel gazdagodott.
Vágólapra másolva!

Az átfogó kutatás összesen 61, a témában korábban négy kontinensen (Ázsiában, Ausztráliában, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában) végzett vizsgálat adatait dolgozta fel, hogy megállapítsa az alkoholfogyasztás és a vastag- és végbélrák kialakulása közötti összefüggéseket. Az eredmények egyértelműsítették, hogy az alkoholfogyasztás - legalábbis nagyobb mennyiségben - növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

A kutatás szerint minimális (napi 1 italnak megfelelő) alkoholfogyasztás mellett nem emelkedik a vastagbéldaganat kialakulásának kockázata, de a "mérsékelt fogyasztás" (maximum 49,9 gramm alkohol naponta) 21 százalékos, a napi 50 gramm mennyiséget meghaladó alkoholbevitel pedig 52 százalékos kockázatnövekedést eredményez.

A kutatással kapcsolatban felmerült azonban néhány kifogás. Többen kiemelték, hogy a szerzők által "mérsékelt" fogyasztásnak nevezett alkoholmennyiség jóval meghaladja az általánosan elfogadott és a WHO által javasolt maximális napi alkoholbevitelt. Hiányolták továbbá az elfogyasztott alkoholos italok fajtája szerinti bontást, hiszen bizonyítottan teljesen más hatást fejt ki az egészségre a bor, a sör, illetve egyéb (pl. tömény) szeszesitalok. A kutatás nem vizsgálta az ivás gyakoriságát sem: korábban már többször igazolták, hogy más, ha valaki rendszeresen, mértékkel fogyaszt alkoholt és más, ha csak ritkán iszik, de akkor ájulásig.

A kifogásoktól eltekintve általánosságban elmondható, hogy az alkoholfogyasztás, különösen nagy mennyiségben növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. A szakemberek további kutatásokkal próbálják pontosítani a kockázatnövekedés küszöbértékeit, és az elfogyasztott alkohol fajtájának és az ivás rendszerességének összefüggéseit.