Az eddigi legfontosabb felfedezés a gének és az étrend kapcsolatáról

Vágólapra másolva!
Az elterjedt vélekedés szerint a családunk, a génjeink, illetve ezek hatásai olyan dolgok, amelyeken nem tudunk változtatni. A McMaster Egyetem és a McGill Egyetem kutatóinak új eredményei azt mutatják, hogy ez az elmélet nem egészen helytálló.
Vágólapra másolva!

A kutatók kimutatták, hogy a szívbetegséget leginkább befolyásoló gén működését módosíthatja a nagy mennyiségű gyümölcs és nyers zöldség fogyasztása. Vizsgálatuk eredményeit a PLoS Medicine legújabb számában közölték.

"Tudjuk, hogy a 9p21 gén egyes változatai növelik a szívbetegség kockázatát. Ám az meglepetés volt számunkra, hogy az egészséges étrend jelentősen gyengítheti a kóros génváltozatok hatását" - mondta Jamie Engert, a McGill Egyetem Egészségügyi Központjának kutatója.

A vizsgálat során több mint 27 000 ember - köztük európai, dél-ázsiai, kínai, latin-amerikai és arab származásúak - adatait elemezték. Ez minden idők egyik legnagyobb mintaszámú vizsgálata a gének és az étrend kölcsönhatásával és a kardiovaszkuláris (szív- és érendszeri) betegségekkel kapcsolatban. Az eredmények arra utalnak, hogy azokban, akiben a 9p21 nagy kockázatot hordozó változata van jelen, ám egészséges - nagy részben nyers zöldségekből és gyümölcsökből álló - étrenden éltek, hasonló volt a szívroham kockázata, mint az alacsony kockázatú génváltozatot hordozókban.

Úgy tűnik tehát, hogy a gének és az étrend közötti kölcsönhatások nagymértékben befolyásolják a szív- és érrendszer egészségét. E kölcsönhatások feltárásához, illetve a 9p21 gén anyagcsere-folyamatokban betöltött szerepének tisztázásához további kutatásokra van szükség.