Összefüggést találtak a vastagbélrák és egy szájbaktérium között

Vágólapra másolva!
Fogágybetegségekkel és bőrfekélyekkel hozták eddig kapcsolatba azt a baktériumot, amelyről kutatók azt feltételezik, hogy a bélrák kialakulásával is összefüggésben lehet.
Vágólapra másolva!

Két egymástól független kutatócsoport is kimutatta egy korábban is ismert kórokozó baktérium, a Fusobacterium génjeit vastagbél-tumorokban, ám az még nem tisztázott, hogy a baktérium felelőssé tehető-e a daganatok kialakulásáért - írja a Genome Research Journal genetikai szaklap.

A felfedezés jelentősége, hogy ha a baktériumnak szerepe van a bélrák kialakulásában, akkor elképzelhető, hogy antibiotikumokkal megelőzhetők vagy kezelhetők lesznek ezek a daganattípusok.

Magyarországon a vastag- és végbélrák a második leggyakoribb daganatos betegség a tüdőrák után. Bár a bélrákok kiváltó oka ismeretlen, vannak bizonyos tényezők, amelyekről tudjuk, hogy növelik a betegség kockázatát. Ilyen például a betegség családi halmozódása és az idősebb életkor. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezután a Fusobacteriummal való fertőzöttséget is fel kell venni erre a listára. Ezt a fertőzést korábban kapcsolatba hozták a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulásával is, amely maga is a bélrák kockázati tényezője.

A Genome Research Journal című szakfolyóiratban közölt vizsgálatok tanulmányok egyikében Robert Holt, a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatója azonosította a Fusobacterium RNS-ének nyomait béldaganatokban, a másik vizsgálatsorban pedig a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet kutatói találták meg a baktérium DNS-darabkáit az elemzett mintákban. A két vizsgálatban összesen több mint 100 egészséges és rákos szövetből származó mintát elemeztek.

A vastagbélrák kockázata csökkenthető a rostban gazdag táplálkozással, a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek mennyiségének csökkentésével, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyásával, valamint az egészséges testsúly megtartásával.

A vastagbéldaganat korai tünetei

Ha valaki azt tapasztalja, hogy megváltoztak a székelési szokásai - például korábban mindig székrekedése volt, és most időnként napokig hasmenése van, aztán meg néhány napig székrekedése - forduljon minél előbb orvoshoz.

Intő jel továbbá a véres széklet, valamint a táplálkozási szokásokkal nem magyarázható vashiány, amely krónikus belső vérzésre utal.

Magyarországon évente körülbelül ötezren halnak meg vastag- és végbélrákban. A halálesetek nagy része megelőzhető lenne rendszeres szűrővizsgálattal. A szakemberek szerint ötven éves kor felett, még ha nincsenek is tünetek, évente ajánlatos eljárni székletvérvizsgálatra, vastagbéltükrözésre pedig 5-10 évente.