Meghatározták a sikeres házasság hét titkát

Vágólapra másolva!
Bár a házasságkötések száma világszerte csökkenő tendenciát mutat, ráadásul ezek legalább fele válással végződik, a házasság intézményét napjainkban is illetlenség megkérdőjelezni. Legyen a házasságkötés oka szerelem, érdek, társadalmi nyomás vagy csak "mert így szokás", az érintettek a nagy esemény előtt nem szokták alaposan megvizsgálni, hogy mitől működik jól hosszú távon egy frigy.
Vágólapra másolva!

Egy hamarosan bemutatásra kerülő amerikai dokumentumfilm azonban éppen ezeket a nem divatos kérdéseket boncolgatja. A házasság kritikus szemmel történő vizsgálata már régóta esedékes lenne, hiszen a siker valószínűsége a statisztikák alapján alig 50 százalék, amire az üzleti életben senki sem alapozna vállalkozást. Miért gondoljuk hát, hogy a házasságnál ez elég?

A boldogító igen utáni időket bemutató film készítője saját példájával is bizonyítja, mennyire nincs garancia egy házasság sikerességére: a rendezőnő második házassága nem érte meg a film elkészülését. Saját története és házasságának kudarca alkotja a film keretét, amelyben szakértők és házaspárok adnak tanácsokat és mutatnak utat. A film alapján a sikeres házasság alábbi titkait lehet kiemelni:

1. A házasságokban előforduló problémák 69 százaléka állandónak tekinthető és csak 31 százaléka oldható meg. Ezért olyan valakit válasszunk házastársunknak, akivel ezek ellenére is együtt tudunk élni.

2. Minél gyakrabban és lehetőleg változatosan fejezzük ki, hogy egyetértünk társunkkal. Igen helyett mondjuk például, hogy "Jó ötlet" vagy "Erre nem is gondoltam", esetleg "Mivel ez fontos neked, legyen úgy".

3. A lelki társ ne azt jelentse, hogy az illető kezdettől fogva tökéletes számunkra, hanem hogy azzá válhat a kapcsolatban.

4. Ne legyünk önzőek. Mindig a házastársunk igényeit helyezzük előtérbe, mert ha ezt jól csináljuk, ő is minket fog előtérbe helyezni.

5. Legyenek reális elvárásaink. A házasság legtöbbször nem fenékig tejfel; ne akarjuk a tökéletesség látszatát kelteni, inkább azt erősítsük magunkban, hogy többet nem is kívánhatnánk.

6. Nem mindenkinek való a házasság - vizsgáljuk meg, hogy nekünk tényleg való-e? Le akarunk-e mondani a kínálkozó lehetőségekről, felelősséget vállalunk-e párunkért, osztozunk-e problémáiban, stb. Ha nem, akkor inkább ne házasodjunk.

7. Felkészülten kössünk házasságot. Olvassunk könyveket, gyűjtsünk tippeket, hogy miként működtethető jól a kapcsolat.

A filmben megszólaló szakértők szerint a mostani, "holtomiglan-holtodiglan" házassági fogadalmat előbb-utóbb felváltja majd egy konkrét időtartamra (15-20 évre) kötött egyezség, amelynek során a felek a család megalapítására és fenntartására szerződnek. Ez a változat szerintük sokkal realisztikusabb, mint az életünk végéig tartó elköteleződés. Abban viszont mindenki egyetért, hogy ne akarjunk tökéletes házasságot: így kisebb lesz rajtunk - és párunkon - a nyomás, hosszú távon pedig nagyobb lesz a siker esélye.