Kimutatták itthon a szezon első influenzavírusát

2011.11.04. 12:05

A múlt héten, egy 18 éves beteg szervezetében mutattak ki először influenzavírus által okozott megbetegedést a vizsgálatok a mostani influenzaszezonban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A virológiai vizsgálatok az Országos Epidemiológiai Központban egy 18 éves beteg szervezetében az influenza "A" vírusának a jelenlétét mutatták ki; a vírus altípusának meghatározása folyamatban van.

A közlemény szerint influenzaszerű (tehát nem feltétlenül influenzavírus által okozott, de ahhoz hasonló tüneteket mutató) megbetegedések halmozódásáról a 43. héten, vagyis a múlt nem érkezett jelentés. Az október 24. és 30. közötti időszakban az országban 5.800 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 15,6 százaléka 14 éven aluli gyermek, 47,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 27 százaléka 35-59 éves, 10,1 százaléka pedig 60 éven felüli volt.

Az ÁNTSZ hangsúlyozza: az oltás országszerte megkezdődött; a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért érdemes az oltást mielőbb beadatni. Az idén is 1,3 millió vakcina áll térítésmentesen a veszélyeztetett korcsoportok, vagyis a krónikus betegek és a 65 éven felüliek rendelkezésére, az érintettek a háziorvosuknál kaphatják meg az oltást. Azok, akik nem jogosultak térítésmentesen védőoltásra, az orvosukkal írathatják fel receptre a hazai patikákban kapható vakcinák valamelyikét - olvasható a közleményben.

Paller Judit országos tiszti főorvos október végén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ álláspontja szerint az influenza elleni védekezés bizonyítottan leghatásosabb módja a védőoltás. A háziorvosok mellett országszerte léteznek oltópontok is, ahol a jelentkezők térítés ellenében azonnal, utánajárás nélkül megkaphatják az influenza elleni védőoltást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK