Felfüggesztették az embrionális őssejtkezelés első emberi próbáját az USA-ban

Vágólapra másolva!
A magas költségekre és az újfajta rákkezelések előtérbe helyezésére hivatkozva felfüggesztette egy cég a humán embrionális őssejtkezelés első klinikai tesztjét az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az eljárást kidolgozó Geron biotechnológiai cég hivatalos internetes oldalára feltett közlemény szerint a klinikai teszt felfüggesztése mellett 66 alkalmazottat, vagyis a dolgozók 38 százalékát is elbocsátják a költségek "stratégiai áttekintése", illetve a "szabályozások összetettsége" miatt.

Az úttörőnek számító klinikai próbát tavaly októberben indították el. A teszt 1-es fázisába tíz pácienst akartak bevonni, akiknek súlyos gerincsérülését az annak megtörténtét követő 7-14 napon belül kellett a Geron GRNOPC1 jelű készítményével kezelni. Néhány hónappal később az Advanced Cell Technology vállalat is bejelentette, hogy hasonló tesztbe kezdett a vakság kezelésére vonatkozóan.

A Geron közlése szerint az eljárás biztonságosságának és hatékonyságának megfigyelésére irányuló kezdeti fázisban a "GRNOPC1-et jól fogadta a páciensek szervezete és nem jelentkeztek komoly mellékhatások". Azt egyelőre nem tudni, hogy az eredetileg tervezett tíz páciensből végül hány kapott kezelést.

A vállalat döntése mélységesen felháborította a néhai Christopher Reeves színész és felesége, Dana Reeves által létrehozott alapítvány egyik tagját. A szervezet a gerincvelősérülés kezelésére irányuló új módszerek támogatása mellett kötelezte el magát. "Megölni az emberek reményét anyagi okokra hivatkozva, egyszerűen aljas dolog. Úgy kezelnek bennünket, mint a kísérleti patkányokat" - mondta Daniel Heumann, a szervezet tagja.

A humán embrionális őssejtkutatás támogatói szerint az eljárás nagy reményekkel kecsegtet az Alzheimer-kórtól kezdve egészen a cukorbetegség kezeléséig. A kutatás ugyanakkor együtt jár a humán embriók elpusztításával, amely sérti egyesek vallási-, és erkölcsi meggyőződését.

Az államilag támogatott őssejtkutatást felfüggesztették a Bush-adminisztráció ideje alatt és, bár Barack Obama 2009-ben engedélyezte azok folytatását, egy sor jogi csatározás vette kezdetét az eljárással kapcsolatban. A kutatók eközben arról panaszkodtak, hogy a tesztekhez szükséges lépések jóváhagyása miatti időkiesés szinte lehetetlenné tette számukra, hogy megfelelően haladjanak a munkával.