Vágólapra másolva!
Az amerikai szívgyógyászok szövetsége (American Heart Association) legutóbbi ülésén ismertették annak a kutatásnak az eredményeit, amelyben a fokhagyma illóolajának egyik összetevőjét próbálták szívgyógyászati célokra alkalmazni.
Vágólapra másolva!

Korábbi vizsgálatok során már bebizonyították, hogy a fokhagyma jellegzetes "illatát" adó hidrogén-szulfid gáz kis koncentrációban védi a szívet a károsodástól, ám mivel ez a vegyület rendkívül illékony, igen nehéz terápiás célokra alkalmazni. Az Emory Egyetem orvostudományi karának kutatói a fokhagyma illóolajának egyik összetevőjével, a diallil-triszulfiddal kísérleteztek, amelyről korábban kimutatták, hogy az emberi vörösvértestek képesek hidrogén-szulfiddá alakítani. Az új kutatás eredményei bizonyították, hogy a diallil-triszulfid a legtöbb helyzetben sikeresen alkalmazható a hidrogén-szulfid helyett.

Az egereken végzett kísérlet során a kutatók 45 percig tartó, infarktushoz hasonló szívkoszorúér-elzáródást idéztek elő a rágcsálóknál, majd diallil-triszulfidot adtak nekik közvetlenül a vérkeringés helyreállítása előtt. Azt tapasztalták, hogy a vegyületet kapó egereknél jelentősen (61 százalékkal) kisebb volt a szívkárosodás mértéke a kezeletlen egyedekhez képest. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a diallil-triszulfid átmenetileg gátolta a mitokondriumok működését, így védve azokat - és ezáltal a sejteket -az oxigénhiányból eredő károsodásoktól. A kutatók most egy olyan, szájon át adható gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak, amelyből hidrogén-szulfid szabadul fel.