Ezért károsabb az alkohol a nőkre, mint a férfiakra

Vágólapra másolva!
Egy göteborgi kutatás szerint a női agy működésében harmadannyi idő alatt tesz kárt a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás, mint a férfiagy működésében.
Vágólapra másolva!

Négy év túlzott alkoholfogyasztás után a nők agyában a szerotoninrendszer működése jelentősen romlik. Ugyanilyen mértékű funkciócsökkenés a férfiak esetében háromszor hosszabb idő alatt következik be - derült ki a svédországi Göteborgi Egyetem Pszichológia Tanszékének kutatásából.

A több tudományterületet érintő kutatásban (Gothenburg Alcohol Research Project, GARP) első ízben vizsgáltak egyszerre hármat a legfőbb agyi ingerületátvivő anyagok közül egyetlen személyben. A vizsgálatban egy nőkből és egy férfiakból álló csoport vett részt, a résztvevők mindnyájan alkoholproblémákkal küzdöttek.

A kutatásban neuroendokrinológiai technikákkal mutatták ki az alkohol okozta agykárosodást. Az eredmények szerint a rendszeresen mértéktelenül fogyasztott alkohol hatására az agy szerotoninrendszere - vagyis azok az idegpályák, amelyekben szerotonin az ingerületátvivő anyag - jelentősen károsodik. Ez a rendszer felelős a hangulat, illetve az impulzuskontroll szabályozásáért.

A károsodás mind nők, mind férfiak esetében bekövetkezik a mértéktelen alkoholfogyasztás hatására, ám eltérő idő alatt. Míg a nők esetében 4 év masszív alkoholizmus után, addig a férfiaknál csak 12 év után következik be a szerotoninrendszer 50 százalékos funkcióvesztése.

Egyelőre nem ismert, hogy a szerotoninrendszer tud-e regenerálódni, ha valaki felhagy a mértéktelen alkoholfogyasztással, azonban korábbi kutatási eredmények szerint az agy más területei képesek erre az alkohol elhagyását követően.

A kutatás eredményeiről az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklap számol be.