Nem csak a sokat pislogó gyermeket kell szemvizsgálatra vinni

Vágólapra másolva!
A látást pont úgy kell tanulni, mint járást vagy a beszédet, és itt is az első életévek a kritikusak. Ezért ha a gyerek sokat hunyorog, pislog, fáj a feje, azonnal gyerekszemészhez kell fordulni. Az egészséges látásfejlődéséhez a természetes fények az ideálisak, ezért nem ajánlott a tévénézés és a számítógépezés három éves kor alatt. Nem kötelező, de ajánlott az egészséges gyermeket 1 évesen, 2,5 évesen és 5 évesen is elvinni gyermekszemészeti szűrésre.
Vágólapra másolva!

"Bár felnőttként automatikusnak tűnik, valójában a látás nem velünk született képesség, tanulni kell. Azt, hogy két szemünk van, mégis egy képet látunk, pont úgy kell tanulni, mint a beszédet vagy a járást" - mondja dr. Deák Andrea, a Magyar Gyermekszemészek Társaságának elnöke, a szegedi szemészeti klinika főorvosa.

A látás fejlődésének meghatározó időszaka az első hat év, ebből különösen érzékeny időszak az első kettő.

Kiemelt fontosságú például a 4. hét, amikor a csecsemő először kezd két szemmel rövid ideig figyelni; a 36. hét, amikor megkezdődik a mélységlátás; a 44. hét, amikor már a szem vízszintes és függőleges irányba is folyamatosan képes mozogni. A tökéletes látásélesség pedig egészséges gyermek esetében a 24. hónap végére alakul ki.

Ahhoz, hogy egy gyerek valóban megtanuljon látni, fontos, hogy a korai időszakban megjelenő szervi eltéréseket - szemizomegyensúlyi vagy fénytörési hibákat - a szakorvos minél előbb diagnosztizálja és gyógyítsa.

"Az eltérések hatására ugyanis előfordulhat például, hogy a gyereknél kettőslátás alakul ki. Ám mivel a fiatal agy még nagyon képlékeny, elnyomja az egyik képet, és ettől kezdve a gyerek csak az egyik szemét kezdi el használni, a gyengébb szemnél pedig kialakul a tompalátás. Ha a gyerek sokat hunyorog, pislog, környezete észlelheti a problémát. Ám észrevétlen is maradhat addig, amíg a gyerek szavakkal nem lesz képes megfogalmazni, hogy az egyik szemével rosszabbul lát" - mondja dr. Deák Andrea.

A látás fejlődése természetes fények között ideális

"A kisgyermek egészséges látásfejlődéséhez a természet adta színek és környezet sokkal megfelelőbb, mint a mesterséges fényárban úszó plázák világa. Az Egyesült Államokban ezt felismerve született a közelmúltban egy új javaslat, mely azt tanácsolja, hogy a 3 év alatti gyermekek nem nézzenek se TV-t, se számítógép-monitort, helyette töltsenek minél több időt a szabad levegőn játékkal, sportolással" - mondja dr. Sényi Katalin, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának főorvosa.



Nem jó elbliccelni a szűrővizsgálatot

Amikor egy egészséges gyermek megszületik, az újszülött osztály gyermekorvosa szemészeti szempontból is megvizsgálja: megnézi a szem alakját, méretét, illetve megfigyeli a pupillareflexeket, amiből következtetni tud arra, hogy az újszülött látja-e a fényt. A szemészeti betegségek szempontjából veszélyeztetettebb koraszülöttek szemét nem gyerekorvos, hanem szemész szakorvos szűri, és a szemfeneket is vizsgálja náluk.

"Nem kötelező, de ajánlott az egészséges gyermeket 1 évesen, 2,5 évesen és 5 évesen is elvinni gyermekszemészeti szűrésre. Ha azonban a családban halmozódó a szemüvegesség, évente ajánlott a gyereket szűrővizsgálatra vinni, még akkor is, ha nincs panasza. Később az iskolában a védőnők kétévente ellenőrzik a gyerek látását" - mondja dr. Sényi Katalin.

Sok szülő tart a pupillatágítástól - alaptalanul

A még nem beszélő gyerek szemeinek vizsgálata két részből áll: az orvos szűk és tág pupilla mellett is megvizsgálja a szemeket. "A szűk pupilla melletti vizsgálatból a szülő sokszor csak annyit észlel, hogy az orvos játékot ad a gyerek kezébe, és azt mozgatja, időnként eltakarja valamelyik szemét" - mondja dr. Deák Andrea. Az orvos ily módon állapítja meg, hogy a gyerek egyformán figyel-e mindkét szemével ugyanarra a pontra, egyformán mozdul-e mindkét szem bizonyos tekintési irányokba, van-e kancsalságra utaló jel, milyen a pupillák tágassága, reagálása.

Ezt követi a tág pupilla melletti vizsgálat. "Ilyenkor öt napon át pupillatágítót csöpögtetünk a gyerek mindkét szemébe, és az orvos egy speciális eszköz, a szkiaszkóp segítségével meghatározza a két szem fénytörési értékét. Csak így lehet pontosan eldönteni, hogy hány dioptriás a gyermek szeme, egyforma-e a két szem értéke, valamint a szemfenék állapotáról is kitágult pupilla mellett lehet információt szerezni" - mondja dr. Deák Andrea.

Sok szülő azonban tart a vizsgálattól, tévesen azt feltételezik, hogy a gyerek a vizsgálat ideje alatt majd nem fog látni. Valójában azonban csak írni-olvasni nem tud, azaz a precíz, közeli munkához szükséges látásélessége csökken, de mivel egy kisgyerek még nem végez ilyen jellegű tevékenységeket, ezért a pupillatágítás a mindennapjaiban nem okozhat fennakadást.

"Azért szükséges ennyi időn keresztül cseppenteni, mert csak az ötnapos cseppentés akadályozza meg a szemlencsét az alkalmazkodásban, így a legkisebb fénytörési hiba is meghatározható. Egyébként a kicsik agya, szeme nagyon gyorsan alkalmazkodik a legkisebb hibákhoz is" - mondja a szegedi gyermekszemész.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A leggyakoribb gyerekkori szemprobléma a kancsalság

A gyermekkorban előforduló leggyakoribb szemészeti eltérés a kancsalság, továbbá gyakori még a távollátás, a rövidlátás és az asztigmia is. Míg az utóbbi három kórkép hátterében fénytörési hiba áll, a kancsalság nem egyszerű fénytörési hiba, hanem a két szem együttműködési zavara is. A két szem együttműködése tanult, bonyolult reflex, tökéletes kiépülésére csak az élet első éveiben van esély.

Mivel már néhány hónapos csecsemő esetében is elképzelhető, hogy a kancsalság mögött kóros folyamatok állnak, nem szabad várni kezelésével. "Nem szabad arra várni, hogy a kancsalságot észlelő szülő valamilyen időpontot kap a gyermeke számára, azonnali vizsgálatra kell bejelentkezni" - mondja dr. Sényi Katalin. Ha a kancsalság hátterében valamilyen szembetegség húzódik meg, az alapbetegség kezelendő.

"Ha a szemizmok működési zavara vagy fénytörési hiba áll a háttérben, akkor első lépésként egyéves kor alatt szemtapasszal erősítjük egyrészt a kancsalító szem látását, másrészt a gyengébben működő izmot. Szemüveget akár már néhány hónapos korban is kaphat egy csecsemő, ha nagy a dioptriás eltérés, de a leggyakrabban a kancsal kisgyermeknek egyéves korban írunk szemüveget, addig tapaszolással kezeljük" - mondja Sényi doktornő. A kancsalság leggyakoribb tünetei a ferde fejtartás, a hunyorgás, a szemek könnyezése, dörzsölése, valamint a fénykerülés.

A kancsalság nem szépséghiba, komolyan kell venni

A kancsalságra, más néven szemtengelyferdülésre jellemző, hogy a két szem nem tud egyidejűleg ugyanoda nézni, ezért nem jön létre kétszemes látás. Főleg gyerekek betegsége. Habár kívülről is látszik, a kancsalság nem pusztán szépséghiba, hiszen a térlátás hiányáról is szó van. Ráadásul a két szem két különböző képet lát, és kettőslátás alakul ki. A gyerekek rendkívül képlékeny agya ezen úgy segít, hogy a gyengébb szemből érkező jeleket kiszűri. Emiatt a rosszabbul látó szemnél tompalátás alakulhat ki. (Tompalátás esetén a látáscsökkenésnek szervi okai nincsenek az adott szem esetében, a szem "csupán" nem megfelelően tanulta meg látási funkcióját.)


A szemgolyó 7-8 éves korra éri el végleges méretét

A távollátás szintén gyakori gyermekkorban, többnyire a szemtengely rövidsége miatt alakul ki. Az újszülöttek rövidebb szemtengellyel jönnek a világra, a szemgolyó a gyermek fejlődésével nő, felnőttre jellemző méretét 7-8 éves korra éri el. A kisfokú távollátás sokszor szemüveg nélkül is javítható.

A rövidlátás általában már az iskoláskorú gyerekek problémája: a gyerek nem látja a táblát, hunyorog. A hiba szemüveggel korrigálható.

Asztigmia esetén a szaruhártya, néha a szemlencse görbületi sugarának eltérése miatt nem keletkezik éles kép az ideghártyán. A rendellenesség korrigálása cilinderes lencsékkel történik.

A szemészeti problémák intő jele lehet a fejfájás is. "A rendelés 8-10 százalékát a fejfájós gyerekek teszik, és ez nagyon nagy arány. A jelenség összefügg zaklatott életünkkel is" - mondja dr. Sényi Katalin.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Lelki tényezőktől is függ, milyen szemprobléma alakul ki

"Míg a rövidlátás egyértelműen öröklődik családon belül, kancsalság esetén csak a hajlam öröklődik, és nagyban függ a gyermek személyiségétől, attól hogy hogyan használja a látását, hogy a kórkép kialakul-e vagy sem. Például ha leteszünk két egészséges kisgyereket egy mezőre, és az tapasztaljuk, hogy az egyik egy katicabogarat kezd el behatóan vizsgálni, a másik meg azonnal elkezd szaladni egy pillangó után, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy az első gyereknél, személyisége folytán, nagyobb a kockázat a kancsalság kialakulására" - mondja dr. Deák Andrea, a szegedi szemészeti klinika főorvosa. Épp ilyen lelki tényezők állnak annak is a hátterében, hogy valakit dobosként a két szem közötti három dioptria különbség sem zavarja, míg egy restaurátor akár negyed dioptria különbséget sem bír elviselni.