Közel felére csökkent a magyar férfiak spermiumszáma

Vágólapra másolva!
A párok ötödénél a kívánt gyermekáldás nem következik be egy éven belül, aminek az esetek közel harmadában nincsenek szervi okai. A férfiaknál a spermiumok gyengébb minősége, a nőknél pedig a hormonális problémák és a petevezeték elzáródása a leggyakoribb szervi probléma. Gátolhatják továbbá a várandóságot a félelmek, a feldolgozatlan problémák és a stressz is.
Vágólapra másolva!

"A legfrissebb adatok szerint a magyar párok 19-20 százaléka szembesül a nehezített teherbeesés problémájával, azaz minden ötödik párnál a kívánt gyermekáldás nem az eltervezett időben érkezik" - mondja Hajós Anett, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Családtervezési Osztályának pszichológusa.

"Meddőségről hétköznapi és nőgyógyászati értelemben akkor beszélünk, ha rendszeres, legalább egy éve tartó, fogamzásgátlás-mentes nemi élet ellenére egy nő nem képes teherbe esni. A meddőségi esetek 20-30 százalékában nem mutatható ki szervi ok" - mondja Hajós Anett.

Egyre kevesebb a spermiumszám

Ha a kívánt teherbeesés elmarad, az elsődleges feladat a testi okok feltárása és kezelése. "Férfiak esetében az egyik leggyakoribb probléma a spermiumok alacsony száma, illetve csökkent mozgásképességük. Míg néhány évtizeddel ezelőtt az számított normálisnak, ha egy milliliter ondóban átlagosan 50 millió spermium volt, ma 30 millió feletti értékkel nagyon elégedettek vagyunk." - mondja dr. Erős Erika, az OGYEI pszichiátere.

Nők esetében problémát okozhat a korai klimax, azaz a petefészkek petetermelésének idő előtti leállása. "Egyelőre néhány ezrelékre tehető a kórkép előfordulása, de tény, hogy egyre gyakoribb. Akadt 26 éves páciensem, aki ezzel a problémával küzdött, és ilyenkor már a mesterséges megtermékenyítés során alkalmazott peteérés-stimuláció sem segít" - mondja dr. Erős Erika.

Ugyancsak gyakori női probléma a petevezeték elzáródása valamilyen gyulladás miatt, leggyakrabban szexuális úton terjedő betegség következtében. "A gyulladás gyakran hosszú időn keresztül fennáll, mert nem feltűnő: a férfinál egyáltalán nem okoz tüneteket, a nőnél pedig "csak" olyan folyás jelentkezik, ami akár normálisnak is nevezhető" - mondja a pszichiáter.

A stressz és a depresszió is akadályozhatja a teherbeesést

"Stressz hatására a szervezetben emelkedik a stresszhormonok szintje. Állatkísérletekből tudjuk, hogy ezek a hormonok vészjelző molekulaként funkcionálnak, azt jelzik, hogy nem ideálisak a körülmények a várandósságra. Ilyenkor az agyalapi mirigy és a mellékvesekéreg hormontermelése gátló hatást fejt ki a petesejt megtermékenyülésére és az embrió beágyazódására" - mondja dr. Erős Erika. Stressz hatására a spontán abortusz, a koraszülés, a halvaszülés és a veleszületett rendellenességek aránya is magasabb.

"Különös figyelmet kell szentelni a depressziós előtörténettel vagy szorongásos tünetekkel rendelkező nőknek is, mivel náluk a tartósabban fennálló termékenységi zavarok kockázata magasabb. Számukra nyújt segítséget a meddőség-specifikus pszichoterápia vagy párterápia" - mondja Hajós Anett pszichológus.

"Sajnos még a meddőségi klinikákon is gyakran hiányzik a pszichés támogatás. Volt olyan páciensem, aki öt sikertelen lombikprogram után keresett fel, hogy a sikertelenséget segítsek feldolgozni neki. Egy évi kezelés után sikeresen megfogant, és most féléves a gyermeke" - mondja dr. Erős Erika.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A pszichiáter szerint a meddőség pszichés okai közül a leggyakoribb, ha a nőben bizonytalanság van a kapcsolattal szemben, ha a lelke mélyén nem akar igazán gyereket, csak a másik miatt vállalkozik rá, mert nem akarja párját elveszíteni.

"Pszichés problémák esetén a pszichológussal vagy pszichiáterrel való együttműködés hatásfokától függően a problémát rövidebb vagy hosszabb idő alatt lehet kezelni. Ritka esetben már egy-két konzultáció is segíthet a nőnek, illetve a párnak átjutni a nehézségen" - mondja dr. Erős Erika.

Pszichés okok, amelyek akadályozhatják a teherbeesést

Kettősség a nőben: szeretne várandós lenni, de a tényleges anyasággal szemben ambivalens, szorong a szüléstől, az anyaságtól. Pszichoterápia során gyakran derül fény a nő anyjával való feldolgozatlan, problémás érzelmi viszonyára.

Félelem a vonzó nőiesség elvesztésétől, ezek a nők jellemzően "terhesség és szülés nélkül" szeretnének gyermeket.

Félelem a szüléstől, a fájdalomtól, a férjjel való kapcsolat megváltozásától.

Félelem a munkából való kiszakadástól, a karrier megszakadásától.

A gyermek utáni vágy lehet csupán egy elvárásnak való megfelelni akarás.

A nő anyai érzelmeit, gondoskodó pszichés energiáit más kapcsolatba fekteti, más helyzetben éli ki (például a munkájában), miközben saját gyermekre vágyna.

A szülői minta, a negatív családi tapasztalatok miatt a pár valójában fél a családdá alakulástól, nehogy a sors megismételje önmagát.

Előfordul, hogy a pár tagjai szülő-gyermek viszonyban vannak egymással, vagyis az egyik fél szülőszerepet tölt be. Ha a feleség anyáskodó gondoskodással látja el férjét, lehet, hogy valójában alkalmatlannak ítéli az apaszerepre. Ha a nő az, akit férje apai gondoskodással ellát, a nő hiába vágyik gyermekre, saját "pozícióját", érzelmi biztonságát adná fel azzal, ha gyermeket szülne.

Problémás vagy bizonytalan a párkapcsolat; mindennaposak a házastársi játszmák és dominancia harcok, "harctéren" pedig nem fér el egy gyermek.