Sokáig ingadozhat a vérnyomás a gyász miatt

Vágólapra másolva!
Aki hozzátartozóját gyászolja és már tapasztalt vérnyomásbeli problémákat, annál ezek a problémák felerősödhetnek a gyász hatására.
Vágólapra másolva!

Anastasia Susie Mihailidou, a Sydney-i Orvosegyetem kutatója és kollégái azt vizsgálták, hogyan hat egy szeretett személy - például házastárs vagy szülő - elveszítése a vérnyomás változékonyságára. Az eredményeket az Amerikai Szív Szövetség Flordiában rendezett ezévi tudományos ülésén mutatták be.

A gyászolók fokozott vérnyomás-ingadozással küzdenek

Az orvosokból, nővérekből, tudósokból és szociális munkásokból álló csoport 63 olyan ember szívritmusát és vérnyomását vizsgálta, akik a vizsgálatot megelőzően veszítették el közeli hozzátartozójukat kórházban. A vérnyomást és a szívfrekvenciát a halál bekövetkezése után két héttel, majd hat hónappal később mérték.

A második hét végén valamennyi résztvevőben megnövekedett vérnyomás-variabilitást tapasztaltak. A hatodik hónap végére a szívritmus általában normalizálódott, ám a vérnyomás továbbra is ingadozott.

Az eredményeket összehasonlították 78 olyan ember eredményeivel, akiknek beteg hozzátartozói hazatérhettek a kórházból. Az ő szívfrekvenciájuk és vérnyomásuk nem változott.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy aki hozzátartozóját gyászolja és már tapasztalt vérnyomásbeli problémákat, abban ezek a problémák felerősödhetnek a gyász hatására. Ezek a változások nem nagyok, de ha a vérnyomás fokozott variabilitást nem veszik észre, problémákat okozhat, többek között fokozza a stroke és más keringési rendellenességek kockázatát.

A hozzátartozót is kezelni kellene

A kutatócsoport a közeljövőben kezdi meg a vizsgálat második részét, amelynek a gyászolók kezelése is része lesz.

Mihailidou reményei szerint ez a kutatás arra fogja ösztönözni a beteg vagy haldokló hozzátartozójukról gondoskodó embereket, hogy saját egészségükkel is törődjenek, lelki egészségük mellett.