Mégsem csodaszer a méhpempő?

Vágólapra másolva!
A méhpempőről azt tartják, hogy egyfajta életelixír, sokoldalú csodaszer: erősíti például az immunrendszert, lassítja az öregedést és a koleszterinszintet is csökkenti. Egy európai szakhatóság véleménye szerint azonban a méhpempővel kapcsolatos állítások egy része nem tekinthető megalapozottnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) élelmiszerek csomagolásán feltüntetett, összesen 2500 egészségre vonatkozó állítás közül csak nagyjából 200-at hagyott jóvá, vagyis a benyújtott kérelmek mindössze 8 százalékának volt bizonyíthatóan valós alapja. Nem meglepő, hogy az olyan állításokat, mint például "a kalcium elengedhetetlen az egészséges csontok fejlődéséhez", vagy "a sóbevitel csökkentése hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához" jóváhagyták a tudósok. Többszáz féle anyag és élelmiszer, elsősorban táplálékkiegészítő - például a méhpempő - jótékony hatásaira vonatkozó állítás azonban fennakadt a rostán - írja a The Telegraph című brit napilap.

Nincs bizonyíték rá, hogy a zöld tea karban tartja a vérnyomást

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerint például nincs arra bizonyíték, hogy a méhpempő (a dolgozó méhek garatváladéka, a méhkirálynő kizárólagos tápláléka) erősítené az immunrendszert, fokozná a vitalitást. A hivatal tudósai szintén nem találták bizonyítottnak, hogy zöld teával karbantartható a vérnyomás, vagy a glükózamin védené az ízületeket.

Fogyasztóvédelmi szakemberek szerint, bár sokáig kellett várni az állásfoglalásokra, de ezután a fogyasztók legalább valódi tények, és nem ügyes marketingfogások alapján dönthetik el, hogy milyen terméket vesznek meg - írja a The Telegraph. "El kell érni, hogy az egészségtelen, zsíros, sóban vagy cukorban gazdag élelmiszerek gyártói ne írhassák rá termékükre, hogy egészséges, csak azért, mert van benne egyetlen jótékony hatású összetevő" - kommentálta a bejelentést a brit médiában Richard Lloyd, a brit Which? fogyasztóvédelmi szervezet igazgatója.

Az uniós szabályozás egy hosszadalmas procedúra végeredménye, amelyet korábban sokan feleslegesnek ítéltek. Ráadásul az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal nemrég gúnyolódások céltáblájává is vált, mikor kimondta, hogy a palackozott víz nem véd a kiszáradás ellen - igaz, később árnyalta korábbi megfogalmazását. Annyi mindenesetre biztos: a fogyasztóknak jogában áll, hogy az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett adatok igazságtartalma ne legyen megkérdőjelezhető, ezáltal egészségesebb döntéseket hozhassanak - írja a The Telegraph.

A cégeknek a valótlan állításokat el kell tüntetniük a termékekről

Az EFSA határozatát a tagállamok kormányainak is jóvá kell hagyni, majd ezt követően a cégeknek 6 hónap áll rendelkezésére, hogy a valótlannak ítélt állításokat eltávolítsák a termékek csomagolásáról. Az EU 2006 májusában döntött arról, hogy az élelmiszeripari termékek csomagolásán feltüntetett, az egészségre és tápanyag-összetételre vonatkozó állításokat mindig tudományos bizonyítékokkal kell alátámasztani.

Tóth Szabolcs, Méhpempő.hu ügyvezető igazgatója megkereste az [origo]-t, és így kommentálta az európai szakhatóság (EFSA) döntését: "A Journal of Nutritional Science and Vitaminology című szaklapban (2007/53) igazolták a kutatók a méhpempő lipidekre gyakorolt hatását, így a koleszterinszint-csökkenés tényét, embereken folytatott vizsgálatok során. Természetesen további kísérletek szükségesek a méhpempő immunrendszerre és koleszterinszintre gyakorolt hatásának pontos meghatározásához, ugyanakkor a rendelkezésre álló kutatási eredmények birtokában, az EFSA véleménye nem teljesen igaz. Mi azt tartanánk kívánatosnak, hogy az EFSA szélesebb tudományos és kutatói spektrum figyelembe vételével hozza meg ilyen irányú döntéseit."