Ajánlások a rák megelőzésére az eddigi legátfogóbb életmódvizsgálat alapján

Vágólapra másolva!
Sokan a mai napig azt hiszik, hogy a daganatos betegségek kialakulása genetikailag előre meghatározott, pedig a legújabb kutatási eredmények szerint megfelelő életmóddal a rákbetegségek majdnem fele megelőzhető lenne.
Vágólapra másolva!

Az eddigi legátfogóbb, az életmód és a daganatos betegségek kialakulásának összefüggéseit vizsgáló brit kutatás eredményei szerint a brit férfiaknál az összes rákos eset 45, nőknél pedig 40 százaléka megelőzhető lenne. A Cancer Research UK brit rákkutató intézet felmérése szerint a Nagy-Britanniában évente diagnosztizált esetek harmada, azaz körülbelül 100 ezer megbetegedés négy életmódbeli tényezőre vezethető vissza: a dohányzásra, az egészségtelen táplálkozásra, az alkoholfogyasztásra és az elhízásra.

A dohányzás még mindig a legnagyobb kockázati tényező: férfiaknál a daganatos betegségek 23, nőknél pedig 15,6 százalékáért felelős. A kutatók azonban azt is megállapították, hogy férfiaknál a zöldség- és gyümölcsfogyasztást mellőző étrend a daganatok 6,1 százalékáért felelős, nőknél pedig a túlsúlyra vezethető vissza a rákos esetek 6,9 százaléka. A rákkutató intézet munkatársai szerint nem várt eredmény, hogy férfiaknál ennyire fontos a friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend, és eddig az sem volt egyértelmű, hogy nőknél az elhízás nagyobb kockázatot jelent, mint az alkoholfogyasztás.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények alapján a daganatok nagyjából 40 százalékát olyan tényezők okozzák, amelyeket mindenki befolyásolni tud - ha akar. Persze nem arról van szó, hogy - főleg így az év végi ünnepek közeledtével - az emberek időnként ne engedhetnének meg maguknak egy kis lazítást. Az intézet vezetője szerint azt kellene mindenkinek belátni, hogy hosszú távú életmódváltással csökkenteni tudják a rák kialakulásának kockázatát. Az egészséges életmód ugyan nem jelent 100 százalékos garanciát a rák megelőzésére, de a daganatok kialakulásának kockázatát mindenképpen jelentősen csökkenti - tette hozzá.

A teljes kutatás a British Journal of Cancer szakfolyóiratban jelent meg.