Nem kell megijedni a kisgyermekeknél most gyakori kéz-láb-száj betegségtől

Vágólapra másolva!
Megszaporodott a kéz-láb-száj szindrómás esetek száma: a nem súlyos, de utálatos vírusfertőzés egész óvodákat képes elnépteleníteni. Legkellemetlenebb tünetei a szájüregben kialakuló fájdalmas hólyagok. Mit tehet a szülő, hogy javítsa a gyerek közérzetét?
Vágólapra másolva!

A kéz-láb-száj betegséget Coxsackie-vírusok okozzák, amelyek cseppfertőzéssel terjednek, és elsősorban 10 éven aluli gyerekeket fertőznek meg. (A víruscsalád furcsa nevét arról a New York állambeli kisvárosról kapta, ahonnan felfedezőjük az első mintákat szerezte.)

A betegség általában hirtelen fellépő, akár 39 Celsius-fok fölötti lázzal, torok- és fejfájással, levertséggel, izomfájdalommal kezdődik. Két napon belül megjelennek a jellegzetes bőrtünetek is: apró, kerek, folyadékkal telt, vörös udvarral körülvett hólyagok a tenyéren, a kéz- és lábfejen, az ujjak között, a talpon és a szájnyálkahártyán.

A beteget leginkább a szájüregi hólyagok viselik meg, amelyek a nyelven, a pofazacskók belső felszínén, a fogínyen és a szájpadláson is kialakulhatnak, és rágáskor, nyeléskor, sőt beszéd közben is igen fájdalmasak lehetnek. A hólyagok négy-öt nap alatt leszáradnak és nyomtalanul elmúlnak.

A beteget orvosnak meg kell mutatni. A betegség lefolyását nem lehet meggyorsítani (vírusos betegségről lévén szó, semmilyen antibiotikum nem segít). Amit mégis tehet a szülő: a kézen, lábon lévő hólyagokat a gyerekorvos által ajánlott szárító, fertőtlenítő krémmel vagy langyos kamillateával kezelheti, a szájüregi fájdalmat pedig fertőtlenítő, helyi gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő szájöblítő oldattal, pasztillával, sprayvel enyhítheti.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Coxsackie-vírus

Fontos és segít is a gyakori vízivás. Az evést nem kell erőltetni, de megkönnyítésére ki lehet próbálni a borsmentateából készült jégnyalókát is, és természetesen figyelni kell arra, hogy maga az étel, ital ne marja a gyerek kisebesedett száját: kerülendők a csípős, sós, savanyú ízek.