Kedvezőek egy húszéves kutatás eredményei a mérsékelt sörfogyasztásról

Vágólapra másolva!
Számos kutatás bizonyította már a mérsékelt alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatását, és buzdított elsősorban kulturált borfogyasztásra. Most arra is fény derült, hogy nemcsak a bor, hanem a sör vagy a vermutfélék is kedvezően hathatnak az életkilátásainkra.
Vágólapra másolva!

A The Journal of Studies on Alcohol and Drugs című folyóirat januári számában megjelent tanulmány szerint a vermutfélék és a sör mérsékelt fogyasztása legalább annyira jótékonyan hat életkilátásainkra, mint a bor.

A Texasi Egyetem kutatatásában 55 és 65 év közötti nők és férfiak vettek részt (összesen 802-en), akik közül 345 fő (43%) absztinensnek vallotta magát, 281 főnél (35%) az elfogyasztott alkoholmennyiség kevesebb mint harmadát tette ki a bor, míg 176 fő (22%) esetében az alkoholbevitel javarészt borfogyasztást jelentett. Az alkoholt fogyasztók napi rendszerességgel 1-2 pohár italt ittak, és az összes résztvevőt 20 éven keresztül figyelték meg.

A kutatás eredménye szerint a főként bort ivók átlagosan mind az absztinenseknél, mind a kevés bort és inkább más alkoholos italokat fogyasztóknál hosszabb ideig éltek. Az adatok mélyebb elemzése során azonban az is kiderült, hogy a kevesebb bort, ellenben több sört, martinit fogyasztó csoportban felülreprezentáltak voltak az idősebbek, akikre a mozgásszegény életmód, dohányzás és alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusz nagyobb valószínűséggel jellemző. Az adatok e faktorokkal történő korrigálása után a két alkoholfogyasztó csoport közötti különbség eltűnt.

A kutatás vezetője szerint a kis mennyiségű alkohol fogyasztásának az elfogyasztott italok fajtájától függetlenül lehetnek kedvező hatásai. Fontosnak találta azonban kiemelni: a kutatás eredményei alapján senki ne tekintsen úgy a borfogyasztásra, mint a jó egészséghez vezető útra vagy csodaszerre, hiszen az egészségi állapot számos más tényező függvénye lehet.