Miért romlik időskorra a memória?

Vágólapra másolva!
Sokan gondolják úgy, hogy az öregedéshez a memóriaproblémák kialakulása ugyanúgy hozzátartozik, mint a ráncok vagy az ősz haj. A tudományos magyarázat szerint az emlékezetvesztés főként a hippokampusz nevű agyterület zsugorodásának a következménye, ám egy új amerikai kutatás szerint a folyamatnak egy másik lehetséges oka is van.
Vágólapra másolva!

A Neurology című szaklapban megjelent tanulmány ugyanis kapcsolatot talált az időskori memóriaromlás és az ún. "csendes stroke" között. A csendes vagy néma stroke általában nem okoz észrevehető tüneteket, ám az agysejtek kis csoportjának elhalását eredményezi. A kutatók szerint a hippokampusz zsugorodása mellett az idősek kb. negyedét érintő csendes stroke is fontos szerepet játszik az időskori memóriazavarok kialakulásában.

A kutatók több mint 650, 65 évnél idősebb embert vizsgáltak, akiknél korábban nem találtak elbutulásra (demenciára) utaló tüneteket. A résztvevők mágnesesrezonancia-vizsgálaton (MRI) vettek részt, továbbá tesztelték memóriájukat, valamint nyelvi- és vizuális képességeiket is. Az MRI-vizsgálat megállapította, hogy a 658 vizsgált személy közül 174-en estek át csendes stroke-on, és éppen ők voltak azok, akik - a hippokampusz méretétől függetlenül - a legrosszabbul teljesítettek a memóriatesztek során is.

A felfedezés azért különösen fontos, mert közelebb vihet a memóriaproblémákkal járó betegségek, például az Alzheimer-kór megértéséhez. A csendes stroke, úgy tűnik, fontos szerepet játszik a memóriaromlás kialakulásában is, ezért megelőzésére az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni - mondta a kutatás vezetője. Javaslata szerint a helyes táplálkozás, továbbá a megfelelő vérnyomás és vércukorszint a jó memória megtartásához is jelentősen hozzájárul.