Rövidesen beültetik az első külföldi szívet itthon

Vágólapra másolva!
Húsz év alatt 207 szívátültetés történt a hazai szívtranszplantációs programban, az első két szívátültetett a mai napig jó egészségnek örvend. Idén pedig egy kislány elsőként kaphat külföldi szívet.
Vágólapra másolva!

"Ott a Sanyi, ott meg a Tóni! Ritáról tudtok valamit?" - súgnak össze körülöttem az első magyarországi szívtranszplantáció évfordulóján a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében rendezett tudományos ülésen résztvevő orvosok, nővérek, műtősök. Érződik, hogy ezen a különleges kórházi osztályon sem személytelen a viszony a kórházi dolgozók és a betegek között.

Húsz éve, 1992. január 3-án itt végezte el az első szívtranszplantációt Szabó Zoltán professzor és csapata. A szervet kapó Schwarcz Sándor akkor 28 éves volt. Több szívbetegség összeadódásának következtében a fiatalember abban az időben már állandó gyógyszeres kezelésre és kórházi ellátásra szorult. A donor egy 24 éves fiatalember volt, aki szilveszter éjszakáján szenvedett halálos balesetet. Schwarcz Sándor azóta is gyógyszert szed, de életminősége, életfunkciói hatalmasat javultak. A fiatalember a történelmi műtétet követően röviddel megnősült, két gyermeke született. 16 éve egy iskola gondnoka, és bár azt mondja, egyre kevésbé szeret havat lapátolni, ha szükség van rá, az új szívvel az sem okoz problémát, hogy az iskola hatalmas területén eltakarítsa a havat.

Húsz év alatt 192 felnőtt- és 15 gyermekszív-átültetés

Az elmúlt húsz évben Magyarországon 207 szívátültetést végeztek. Ebből 190-et a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében (volt Ér- és Szívsebészeti Klinika), kettőt pedig a városmajori orvoscsapat Szegeden, illetve a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végzett el, mivel a beteg nem volt szállítható állapotban. Ezen kívül a kardiológiai intézetben 2007 őszétől 15 gyermek szívátültetést is végrehajtottak.

A 192 felnőtt szívátültetett közül 38-an egy hónapon belül meghaltak, a 15-20 évvel ezelőtt transzplantáción átesett betegek 50 százaléka azonban életben van. Egyébként az egyéves túlélési arány 70, az ötéves 60, a tízéves pedig 51 százalék. A betegek közül hárman két szívátültetésen is átestek, egy hölgy például 7 évvel az első műtétje után kapott még egy szívet. A 15 szívátültetésen átesett gyerek közül ketten hunytak el műtétjük óta.

A felnőtt szívátültetésnek 2004-2008 között volt itthon egy felfutása - évente 20-22 műtétet végeztek - azóta 10-14-re van keret évente. A hasonló lélekszámú Csehországban vagy Ausztriában háromszor több műtétre kerül sor.

A pénzhiányon kívül a hazai szívátültetési program szerényebb aktivitásának az is oka, hogy kevés beteg kerül fel a várólistákra. Az elmúlt húsz évben egy olyan nap sem volt, hogy 25 betegnél több lett volna a várólistán. "Az, hogy a várólistákon kevés a beteg, elsősorban az érdektelenséggel, illetve az eltérő érdekeltségekkel magyarázható" - mondta el az ülésen dr. Szabolcs Zoltán, aki a városmajori tömbben jelenleg a szívátültetési program vezetője. Míg nálunk 25 körül van a várólistán szereplők száma, Ausztriában több mint háromszor, Csehországban közel négyszer ennyi beteg kerül fel a szívátültetésre várók közé.

Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila
Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

dr. Szabó Sándor, az első hazai szívátültetés vezetője és Schwarz Sándor, aki elsőként kapott itthon húsz évvel ezelőtt új szívet

A jövő: szív külföldről és egyre több műszív-kezelés

2012 januárjától Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, az európai transzplantációs szövetséghez. Ennek legfontosabb pontja, hogy azok a sürgős transzplantációra váró betegek, akik magyar szívtranszplantációs centrumban fekszenek, külföldről is kaphatnak szívet beültetésre. Január másodikával fel is került az első magyar beteg: egy kislány, aki az országos kardiológiai intézetben vár új szívre.

A Semmelweis Egyetem városmajori tömbjében került sor az első hazai műszív beültetésre 2008 februárjában. A műszív-beültetés áthidaló megoldás, akkor van rá szükség, ha a gyógyszeres kezeléssel, illetve más eszközzel nem lehet korrigálni a keringés összeomlását a szervre váró betegnél. A beavatkozás célja, hogy a beteget a transzplantációhoz megfelelő állapotba hozzák. 2008 óta a műszív-kezelést már gyerekeken is alkalmazták sikerrel.

A hazai szívtranszplantációs program legújabb mérföldköve a városmajori tömbben márciusban átadásra kerülő új osztály lesz, ahol nyolc ágyon tudnak majd kifejezetten műszív-kezelésben részesülő betegeket fogadni.

Szívátültetés társadalmi munkában

"Az első időkben a szívtranszplantációkat tulajdonképpen társadalmi munkában végeztük: ehhez a műtéthez nem volt pénz hozzárendelve, nem tudtuk a túlórákat kifizetni, folyton innen-onnan kellett lecsipegetni pénzt rá. Óriási lépés volt, amikor a minisztérium előbb évi 5, majd 10 műtét teljes költségét hajlandó volt finanszírozni, még a nővérek plusz munkáját is. Mivel nővér akkor is kevés volt, és a frissen transzplantált beteg mellett folyamatosan két nővért kellett biztosítani, amikor transzplantálni szerettünk volna, mindig mentem a főnővérhez könyörögni, aki nagy nehezen csak úgy egyezett bele a műtétbe, ha utána legalább 7 napig nincs nagy szívműtét" - idézte fel dr. Bodor Elek, a városmajori tömb szívátültetési programjának második vezetője. A szívsebész az első hazai szívműtét után 17 nappal hajtotta végre a másodikat, a szintén mai napig jó egészségnek örvendő Koncz Antalon.