Már a középkor elején elkezdődhet a szellemi hanyatlás

Vágólapra másolva!
A szellemi képességek hanyatlása már 45 éves kortól elkezdődhet, nem csak 60 év körül, ahogyan azt korábban gondolták - állítja egy brit-francia kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett vizsgálatban 5198 férfit és 2192 nőt követtek nyomon 1997-től 2007-ig a University College London és a francia Epidemiológiai és Közegészségügyi Kutatóközpont munkatársai.

A vizsgálatba bevont önkéntesek londoni köztisztviselők voltak, akiknek életkora 45 és 70 év között volt a vizsgálat kezdetekor. A követés tíz éve alatt háromszor mérték fel tesztekkel a résztvevők memóriáját, logikai gondolkodását, hallási és vizuális megértési készségét, szókincsét. Az adatok elemzésekor figyelembe vették a résztvevők iskolázottságát is.

Az eltelt idő alatt a résztvevők valamennyi vizsgált képessége romlott, a szókincset kivéve. A kutatók a logikai gondolkodóképesség 3,6 százalékos hanyatlását állapították meg a 45-49 éves és 9,6 százalékos visszaesését a 65-70 éves férfiaknál. Ugyanezekre a korcsoportokra vonatkozóan a nőknél 3,6 százalék, illetve 7,4 százalék volt a tapasztalt hanyatlás mértéke.

"A kognitív hanyatlás már a korai középkorúaknál jelen van" - állítják a cikk szerzői. Ezt azért tartják fontosnak, mert a hanyatlást fékező kezelések hatékonyabbak a folyamat kezdetekor. Archana Singh-Manoux, a kutatás vezetője kiemelte: hogy a szellemi képességek befolyásolják azt is, mennyire ügyel valaki az egészséges életmódra, az egészségtelen életmód pedig felgyorsíthatja a képességromlást. Az ördögi kör megelőzése érdekében is fontos, hogy a szellemi hanyatlást időben szűrjék ki.