Tippek az egészségesebb muffin készítéséhez

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években hódítottak a zsírszegény étrendre koncentráló diéták. A szakemberek egy része szerint azonban nem feltétlenül egészséges a kevesebb zsír fogyasztása, sőt, vannak, akiknek kifejezetten rosszat tesz az alacsony vagy mérsékelt zsírtartalmú étrend. Csak azt a kérdést kell feltenni, hogy egészséges vagy egészségtelen zsírokat, illetve a zsírok mellett milyen egyéb hozzávalókat tartalmaz az adott élelmiszer.
Vágólapra másolva!

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének táplálkozási szakértői és az Amerikai Kulináris Intézet dietetikusai az amerikai konyha - és ma már az egész világ - egyik kedvenc édességét, a muffint vizsgálták meg a zsírtartalom szempontjából.

Öt új muffinreceptet dolgoztak ki, amelyek egészséges zsírokban és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdagok, továbbá takarékosan bánnak a sóval és a cukorral. Céljuk nem volt más, mint megdönteni az "alacsony zsírtartalmú - light - muffin" mítoszát: az alacsony zsírtartalom ugyanis sok esetben káros szénhidrátok, főként fehér liszt és cukor túlzott adagolásával párosul. Ez sajnos nemcsak a muffinra, hanem számos más élelmiszerre is igaz lehet, a fehér liszt és a magas feldolgozottságú szénhidrátok pedig sok esetben okolhatók a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szívbetegségek kialakulásáért.

Attól, hogy valami zsírszegény, még lehet egészségtelen

A nagy kávézóláncok az Egyesült Államokban az egészségtelen transzzsírsavakat egészségesebb növényi olajokkal, főként szója- és repceolajjal helyettesítették. E lépésnek köszönhetően a hagyományos muffinok sokkal egészségesebbé váltak, zsírtartalmuk jóval kevésbé tekinthető kockázati tényezőnek. Mind a zsírszegény, mind a normál muffin 450 kalóriát tartalmaz, tehát ez sem szól az alacsony zsírtartalom mellett. A zsírszegény muffin ráadásul sokkal több szénhidrátot és cukrot, valamint 700 mg nátriumot tartalmaz, ami 60%-kal több, mint a normál muffin esetében.

A kutatás során kifejlesztett egészséges muffin még ennél is tovább megy: mindössze 130 kalóriát tartalmaz, és feleakkora, mint a kávézókban megszokott muffinmonstrumok. A recept a fehér lisztet teljes kiőrlésű liszttel és őrölt mandulával keveri, zsiradékként pedig repceolajat használ.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Muffin egészségesebb összetevőkből

Az otthoni sütögetéshez soha nem állt még rendelkezésre ennyi egészséges hozzávaló, érdemes tehát újragondolni a hagyományos recepteket, hátha egészségesebbé tehetők. Sokszor olyan szokatlannak tűnő hozzávalók, mint a csicseriborsó vagy az extraszűz olívaolaj is egészségesebbé és finomabbá tehetik a süteményeket. Az alacsony zsírtartalom mítosza helyett érdemes az egészséges hozzávalókra koncentrálni: ez a cukorbetegség és a szívbetegségek elleni küzdelem egyik alappillére lehet.

Végül néhány kulcsszó az otthoni sütés egészségesebbé tételéhez:

1. Kisebb adagok
2. Teljes kiőrlésű liszt
3. Kevesebb cukor
4. Egészséges olajok (repce-, olíva-, kukorica-, napraforgó-olaj)
5. Olajos magvak
6. Kevesebb só
7. Friss és cukrozatlan szárított gyümölcsök