Elpusztítja a szuperbaktériumokat az új fertőtlenítőszer

Vágólapra másolva!
A szuperbaktériumokat is elpusztító, új fertőtlenítő folyadékot dolgoztak ki a Tel-Avivi Egyetem mikrobiolgóiai és immunológiai tanszékének szakemberei.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiséget fenyegető három fő egészségügyi veszély közül az egyik a szinte valamennyi antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedése. A súlyos fertőzések kockázatát fokozza, hogy ezek a kórokozók különösen a kórházakban és egyéb gyógyintézetekben szaporodnak, a jelenleg használt fertőtlenítőszerek által kiirthatatlanok. Az Egyesült Államokban évente átlag százezer kórházi halálesetnek ilyen jellegű fertőzés az oka.

A Tel-Avivi Egyetem kutatói újszerű megoldást kerestek. Az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumokat speciálisan módosított vírusokkal megfertőzik, ezáltal azok már nem képesek ellenállni a gyógyszeres kezelésnek. Ezek a vírusok úgynevezett bakteriofágok, amelyek csak baktériumokat fertőznek meg. Olyan géneket juttatnak a baktériumsejtekbe, amelyek egyes antibiotikumokra érzékennyé teszik őket. A baktériumokban ugyan továbbra is jelen vannak az antibiotikumrezisztenciáért felelős gének, ám a bejuttatott vírusgének dominánsak, vagyis elnyomják a rezisztenciagének hatását.

A bakteriofágokat tartalmazó oldat az eddigi vizsgálatok adatai szerint minden eddig használatos folyékony fertőtlenítőszeres folyadékhoz hozzátehető. Ettől kezdve a fertőtlenítőszer bármilyen felszínen alkalmazva elpusztítja a kórokozókat. Az oldat könnyen előállítható, ugyanakkor nincs mérgező tulajdonsága.

A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy a bakteriofágokat tartalmazó oldat igen olcsó: egy liter csak néhány dollárba kerül. A tanulmányt az Applied and Environmental Microbiology című szaklap közölte.