Vágólapra másolva!
Idén körülbelül 400 ezerrel többen kérték az influenzavakcinát, mint tavaly. Aki  eddig nem oltatott, annak valószínűleg már nem érdemes, mert a védettség kialakulásához 10-14 nap kell. A nagy hidegekkel nő a fertőzésveszély.
Vágólapra másolva!

Tévhit, hogy a hideg időben legalább a vírusok elpusztulnak. "Ha a hideg napsugárzással párosul, akkor az ultraibolya sugarak elölik a vírusokat, de önmagában a hidegtől nem pusztulnak el. A mostanihoz hasonló hideg időben megnő az influenzaveszély, mivel még kevesebbet van az ember szabad levegőn, helyette sokkal több időt töltünk zsúfolt, fűtött helyiségekben" - mondja dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője.

Idén 400 ezerrel többen kértek oltást, mint tavaly

"Mivel az elmúlt hetekben az orvosi rendelőkben a megbetegedettek közt jóval több volt a gyerek és fiatalkorú, mint a vírusokkal szemben korábban már védettséget szerzett idős, kijelenthető, hogy a mostani megbetegedések zömének hátterében influenzavírusok, és nem bakteriális fertőzések állnak" - mondja Ócsai.

A szakember szerint bár az influenza elleni védekezés legjobb módja az oltás, aki még nem oltatott, annak már valószínűleg nem is érdemes, mert a védettség kialakulásához 10-14 napra van szükség. Idén egyébként a tavalyi kiugróan alacsony átoltottsági arány után újra többen kérték az influenzavakcinát: körülbelül 400 ezerrel többen, 1,3 millióan oltatták be magukat.

Míg Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban már kialakultak influenzajárvány-gócpontok, amelyek a fertőzések számának további növekedésével országos járvánnyá alakulhatnak, nálunk ilyen gócpontok egyelőre nincsenek. "Ez persze még nem jelenti azt, hogy nem alakulhat ki országos járvány. Az influenzaszezon ugyanis hivatalosan április végéig tart, azaz még van 13 hét. Definíció szerint 8 hét kell egy járvány kialakulásához" - magyarázza a járványügyi szakember.

Aki nem oltatta be magát, azon a reggeli vöröshagyma, fokhagyma segíthet

Tévhit, hogy a vitaminok segítenek a fertőzések megelőzésében, az viszont tény, hogy a betegség lefolyását megkönnyíthetik. "Ez viszont egoista megközelítés, ha valaki a környezetére is gondol, akkor beoltatja magát, hiszen így ő a vírus számára zsákutcát jelent, nem tudja a fertőzést továbbadni" - mondja az ÁNTSZ főosztályvezetője.

Aki nem oltatott, de nem szeretné elkapni a fertőzést, a legbiztosabb, amit tehet, hogy nem megy zsúfolt, zárt térbe. "Viccesen azt szoktam mondani, hogy a legkiválóbb megelőzési mód, ha az ember vöröshagymát reggelizik fokhagymával, így a közte és a többi ember között lévő szociális távolság biztosan növekszik. Egy méternél nagyobb távolságba pedig már nem igazán képes a vírus életképes állapotban eljutni" - teszi hozzá Ócsai.