Nem minden gyógyszer illeszthető be a vegetáriánus étrendbe

Vágólapra másolva!
Az állati eredetű élelmiszereket önként száműzők jobb, ha kicsit alaposabban megvizsgálják a gyógyszereiket is: sok pirula ugyanis állati eredetű zselatint tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A vegetáriánusok vagy vallási, illetve egészségügyi okokból speciális étrenden élők tudtukon kívül is fogyaszthatnak állati eredetű anyagokat, ha orvosuk nem kellő gondossággal jár el a gyógyszerek felírásakor - hívja fel a figyelmet a Postgraduate Medical Journal online kiadásában megjelent tanulmány. Mivel az aktív hatóanyagok mellett a gyógyszerek jelentős részét a segédanyagok (töltőanyagok, édesítők, bevonatok, stb.) teszik ki, sokak számára egyáltalán nem mindegy, hogy ezek mit is tartalmaznak pontosan.

A gyógyszergyártás során előszeretettel használják például a zselatint, amely bevonatként és folyékony gyógyszerek sűrítőanyagaként egyaránt elterjedt. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy az urológiai panaszokra alkalmazott gyógyszerek zöme tartalmaz állati zselatint, ezért brit szakemberek urológiai problémákkal kezelt páciensek bevonásával próbálták kideríteni, mennyit is tud egy átlagos beteg a számára felírt készítményekről.

Az 500 megkérdezett 40 százaléka (200 fő) válaszolta azt, hogy elvileg nem fogyaszthatna állati eredetű terméket, és közülük majdnem mindenki (88 százalék, 176 fő) lehetőség szerint kizárólag nővényi anyagokat tartalmazó gyógyszereket választana. Az egyértelműen növényi alapú gyógyszereket előnyben részesítő 176 főből ráadásul 43 százalék úgy nyilatkozott, hogy az állati zselatint tartalmazó gyógyszereket akkor sem szedné be, ha nem lenne más alternatíva. A kutatás során azt is megállapították, hogy az állati eredetű termékeket mellőzők nem mérik fel a gyógyszerszedés "buktatóit": csak minden ötödik beteg érdeklődött orvosánál a készítmények pontos összetételéről.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az orvosok nem fordítanak túl nagy figyelmet a gyógyszerek segédanyag-összetételére - összegzik tapasztalataikat a szerzők. Egyértelmű címkefeliratokkal, esetleg az élelmiszereken alkalmazott vegetáriánus szimbólumokhoz hasonló jelöléssel a gyártók is sokat segíthetnének a megfelelő gyógyszerkészítmények kiválasztásában - áll a tanulmányban.