Tömeges szerváltás történt a hazai intravénás drogosoknál

Vágólapra másolva!
Szinte eltűnt Budapest utcáiról a heroin, helyét más drogok vették az intravénások körében. Az új kedvenc egy olcsó, "empé" néven emlegetett szer, amely már legalább annyira elterjedt, mint az amfetamin. Ez meglátszik a Kék Pont alapítvány tűcsereprogramjának statisztikáiban is.
Vágólapra másolva!

"Mindig is nagyon érdekelt az a presztízskülönbség, amely az amfetamin és a heroin használatában volt megfigyelhető: az amfetaminhasználók lenézték a heroinosokat, és a két szer között nem létezett átjárás. Ezért is meglepő, hogy tavaly tömeges szerváltást tapasztaltunk a Kék Pont tűcsereprogramjában részt vevők körében. Egyedi szerváltásra eddig is volt példa, de tömeges váltást a program ötéves történetében először figyeltünk meg. A heroinfogyasztók többsége, az amfetamin használók közül pedig egy kisebb rész tért át az empére" - mondta el Gyékiss Balázs, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány tűcsereprogramjának vezetője, az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző testületének (INCB) éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón.

Mit az az "empé"?

A felhasználók körében "empének" nevezett MDPV (3,4-metilén-dioxi-pirovaleron) erős pszichoaktív stimuláns, amely elsősorban a központi idegrendszerre és a szív- és érrendszerre hat. Két ingerületátvivő anyag, a dopamin és a noradrenalin visszavételét gátolja a szinapszisokban, így meghosszabbítja ezek hatását, és hasonló tüneteket idéz elő, mint a kokain és az amfetaminok: szapora pulzust, vérnyomás-emelkedést, hányingert, álmatlanságot, pupillatágulást, fejfájást és mellkasi fájdalmat. Pszichés hatásai közül az eufóriát, fokozott éberséget, élénkséget és koncentrációkészséget, az éhség és az álmosság csökkent érzékelését, ugyanakkor megnövekedett szexuális étvágyat szokták kiemelni.



A tűcsereprogramok révén láthatóvá vált a kábítószereseken belül egy különösen problémás szerhasználó réteg, amelyről korábban a szakemberek is nagyon keveset tudtak. A névtelenségnek köszönhetően azonban egyre több szerhasználó veszi igénybe az alapvetően helyi programok szolgáltatásait.

A budapesti Kálvária téren működő Kék Pont klienseinek több mint 50 százaléka VIII. kerületi, kis részük él csak a IX. kerület közeli utcáiban. A tűcsereprogramban 2011 végén 1214 aktív kliensük volt, naponta 1-2 ember regisztrál újonnan, tavaly összesen 480 volt az új regisztráltak száma. A regisztráltak háromnegyede férfi, átlagéletkoruk 30 év körül van, és 13 százalékuk 19 év alatti.

Míg a Kék Pont statisztikái szerint a tűcsereprogramjukba újonnan regisztrálók közel 70 százaléka 2006-ban heroinhasználó volt, 2010-ben már csak 25 százalékuk jelölte meg a heroint elsődleges szerként. 2010-ban az újonnan regisztráltak 62 százaléka amfetamint, 25 százaléka heroint, 5 százaléka mefedront, 7 százaléka pedig egyéb szert szúrt.

Forrás: AFP

2011-ben megváltozott a piac

A Kék Pont 2011 szeptember-októberében készült gyorsfelmérése szerint tavaly komoly átalakulás történt az intravénás szerek piacán. Ekkor már a válaszadóik 48 százaléka MDPV-t használt, a 46 százalék amfetamint, és csupán 4 százalék heroint. Ennek oka részben a jó minőségű heroin eltűnése, másrészt az MDPV olcsósága. "Egy gramm MDPV már 1000 forintért kapható, ez pedig körülbelül 3-4 szúrásra elég" - mondta el az [origo]-nak Gyékiss Balázs.

Bár a szakemberek szerint továbbra is a heroin tekinthető a legerősebb egészségkárosító drognak, az MDPV-re való áttérés sem pozitív fordulat, hiszen a többi designer droghoz (lásd az alsó keretes írást) hasonlóan hosszú távú hatása nem ismert. Ráadásul mivel ezek a szerek nagyon gyorsan változnak, az utcai elnevezésből pedig egyébként is nehéz a hatóanyagukra következtetni, nehéz ártalomcsökkentő információkkal ellátni a szerhasználókat.

Nagy különbség az MDPV és a heroin között az is, hogy míg az utóbbit naponta 1-2 alkalommal, az MDPV-t egy nap akár 10-15 alkalommal is szúrják. Ez meglátszik a Kék Ponttól elvitt és visszahozott injektorok számának látványos növekedésében is.

A designer drog kifejezést azokra a szerekre használják, melyek molekuláris szerkezetükben illegális drogokra hasonlítanak, így azokhoz hasonló hatásokat idéznek elő, viszont nem szerepelnek a tiltólistákon, ezért forgalmazásuk és használatuk legális. Ilyen drog volt a 80-as években az Ecstasy, manapság (2011. januárig) pedig a mefedron. Ezeket a szereket többnyire az interneten keresztül árulják, olyan szerként feltüntetve, amely nem alkalmas emberi fogyasztásra pl.: növényvédő szer, illatosító, fürdősó. Ezek a szerek azért veszélyesek, mert nem lehet tudni, mit tartalmaznak, és mivel ezek új vegyületek, az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk is ismeretlen. Nem ismerjük rövid és hosszú távú kockázataikat. (Forrás: www.drog-stop.hu)