Mitől függ, hogy ki kapja el a náthát?

Vágólapra másolva!
A téli megfázások és influenzás megbetegedések időszakában jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mitől függ, hogy egy náthás ember környezetében valaki elkapja-e a betegséget, vagy sem.
Vágólapra másolva!

Ha valaki egy megfázással küzdő beteg környezetében tartózkodik, 50-80 százalék az esélye arra, hogy elkapja a betegséget - adták hírül a New York-i Weill Cornell Orvosi Egyetem munkatársai, akik arra is magyarázatot adtak, hogy miért "ússzák meg" a többiek a vírust.

A náthavírusoknak többszáz törzse létezik, amelyek eltérő mértékben fertőzőképesek, így nem mindegy, hogy valaki a gyengébb, vagy az igazán fertőző fajtával találkozik. Szintén sokat számít, hogy az adott vírussal szemben van-e a szervezetnek immunitása, azaz találkozott-e vele korábban . Az sem jelent 100 százalékos biztonságot, ha igen, hiszen az immunitás idővel megszűnhet, valamint a vírusok is igen gyorsan mutálódhatnak.

A vírussal szembeni ellenállás sok egyéb tényezőtől is függ: könnyebben megbetegszik az, aki például légzőszervi megbetegedésben szenved vagy tartósan kialvatlan, vagy bármilyen más okból legyengült az immunrendszere. A levegő hőmérséklete és páratartalma is befolyásolja a vírusok életképességét: a legjobban a hideg, párás levegő kedvez a szaporodásuknak.

A vírustörzstől és az egyén immunrendszerétől függően elképzelhető az is, hogy a náthavírussal fertőzött beteg nem észlel semmilyen tünetet. A fertőzésveszély jóval nagyobb a betegség kezdetekor, majd a vírusok mennyisége 3-4 nap után csökken. A nátha megelőzésére a szakemberek gyakori, alapos kézmosást, a náthás ember közelében töltött idő minimalizálását és az orr és száj érintésének kerülését javasolta. C-vitaminnal és sok zöldséggel-gyümölccsel "felturbózott" immunrendszerrel szintén kisebb az esélye annak, hogy valakit a nátha ledöntsön a lábáról.