Léböjtölni csak néhány napig szabad

Vágólapra másolva!
A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot, de előnyösek lehetnek az ételmegvonással járó rövid böjtök is. Különösen tavasszal érdemes a szervezetet megszabadítani a felszaporodott méreganyagoktól.
Vágólapra másolva!

Tavasszal számos vallás ajánl hosszabb-rövidebbidőszakokra teljes ételmegvonást, méregtelenítő böjtöt. Az ételmegvonás hatására a szervezet megkezdi a tartalékai lebontását, legelőször a zsírt. Amikor a testzsírt már lebontotta, megkezdődik a májban lévő zsírok bontása is. Mivel a májban halmozódik fel gyakorlatilag minden zsírban oldódó méreganyag, a zsír bomlásával ezek a mérgek is felszabadulnak.

A léböjt nem fogyókúra

A léböjtkúra szülőatyja Otto Buchinger (1878-1966) német orvos, aki anyagcserezavarait gyógyító folyadékfogyasztással kúrálta ki. Buchinger léböjtkúrájának eredeti célja a túlsúly, a reuma és a különböző bőrbetegségek "leböjtölése" volt. Maga Buchinger gyógyböjtnek nevezte diétáját, az azonban erősen vitatott, hogy a kúra képes-e az említett betegségek megszüntetésére.

Sokak szerint a szinte teljesen fehérjementes táplálkozás és a nagyon alacsony kalóriabevitel - napi 250-500 kilokalória - inkább fenyeget jojóeffektussal és más kellemetlen következményekkel, mint hogy tartós súlycsökkenést eredményezne. Míg a megrögzött böjtölők spirituális élményként élik meg, az ellentábor legjobb esetben is csak megtévesztésnek, ha nem veszélyesnek tartja.

Már egy nap böjtölés felfrissülés a szervezetnek

A léböjtkúrában egy bevezető gyümölcsnap után a böjtölők csak folyékony élelmiszereket fogyasztanak, így például zöldség- és gyümölcsleveket, ásványvizet, gyógynövényteát és mézet. A csak vízfogyasztást megengedő teljes böjthöz (nulldiéta) képest a léböjtökben - noha a kalóriabevitel így is igen alacsony marad - a szervezet hozzájut a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, sőt tejtermékek (tejsavó) esetleges fogyasztásával még fehérjéhez is.

A diéta befejezésekor először alma, majd egyéb nyers gyümölcsök fogyasztásával kell fokozatosan visszatérni a szilárd élelmiszerek fogyasztására, a diétát követő első napokban speciális étrend betartásával. A kúra teljes időtartama alatt gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről, ez napi 3-4 liter elfogyasztását jelenti, ezenkívül célszerű a böjtöt mozgással, meditációval, relaxációval, de masszázzsal és jóleső fürdőkkel is kiegészíteni.

Már itthon is számos olyan központ létezik, ahol orvosi felügyelet mellett lehet léböjtölni. Egy egynapos léböjt, vagyis egy olyan napnak a beiktatása, amikor csak iszunk és nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, minden egészséges ember bélrendszere számára felfrissülést jelenthet. Még néhány napos kúrába is belekezdhetünk saját belátásunk szerint, azonban a hosszabb lélegzetű léböjtkúrák már orvosi ellenőrzést igényelnek. Egy 3-5 napos kúra során még nem jelentkezik kóros tápanyaghiány, és azáltal, hogy a szervezet mentesül a szilárd táplálék megemésztésének és továbbításának feladata alól, tehermentesítjük a májat és a vesét is.

Lépésről lépésre kell bevezetni

A szervezet működését érintő minden drasztikus beavatkozás, akárcsak egy műtét vagy egy új gyógyszer alkalmazása is veszélyekkel járhat, ezért fontos a különböző kúrák, étkezési javallatok lépésről lépésre haladva való bevezetése.

A léböjtöt sem lehet egyik napról a másikra elkezdeni: minden léböjtkúra megkezdése előtt annyi átmeneti napot kell beiktatni, mint amilyen hosszúra az egész kúrát tervezzük, majd a szervezetet ugyanennyi nap alatt kell visszaállítani a szilárd ételek fogyasztására.

Az átmeneti napokban is érdemes fokozatosan lemondani a húsok, a húskészítmények, a kávé, a cukros üdítőitalok fogyasztásáról, majd lassanként a többi szilárd élelmiszert is elhagyva (legkésőbb a zöldséget) belevághatunk az első olyan napba, amelyen csak folyadékot fogyasztunk.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Nem szabad hónapokat léböjtölni

A léböjtkúra ellenjavallt, ha a kúrázni vágyó például gyógyszeresen kezelt depresszióban szenved, vagy vércukorszintje ingadozó, esetleg cukorbeteg. Kismamák és szoptató nők számára sem ajánlott a kúra, mert a szervezetben a böjt hatására felszabaduló méreganyagok a fejlődő magzatot, illetve az anyatejen keresztül a kisbabát is károsíthatják. Nem kúrázhatnak gyermekek, szív-, máj- és vesebetegek, valamint a rákos betegek sem.

A léböjtkúra nem tartozik a több hónapig folytatható kúrák közé, hiszen a test ilyenkor a hiányzó tápanyagok miatt hiánybetegségekkel reagálna. Az anyagcsere-folyamatok átállását fejfájás, epe- vagy vesepanaszok is kísérhetik. Erősen vitatott az is, hogy az eredetileg a különféle betegségek (reuma és bőrpanaszok) megszüntetésére kitalált kúrával valóban elérhető-e a gyógyulás.

A túlsúlytól léböjtkúrával megszabadulni próbáló fogyókúrázókat a kritikusok arra figyelmeztetik, hogy az alacsony kalóriabevitel miatt inkább csak időleges súlycsökkenést érhetünk el, amelyet aztán visszahízunk (ez az úgynevezett jojóeffektus). Az alacsony mennyiségű fehérjebevitel miatt az izomszövet átmeneti leépülése is bekövetkezhet, igaz, egyes léböjtkúra-változatok ezt tejsavó fogyasztásával próbálják kiküszöbölni.

Másrészről viszont azt is meg kell említeni, hogy a néhány napnál hosszabb ideig végzett kúrák alatt a szervezet és az agy is hozzászokik ahhoz, hogy másképp viszonyuljon az ételekhez és a táplálkozáshoz általában, ezért az is elképzelhető, hogy sikerül teljes életmódváltást elérnünk, melynek következményeként később testsúlyunk is optimalizálódik, és hosszú távon is tartósan a kívánt szinten marad.