Szükségszerű-e a rossz alvás időskorban?

Vágólapra másolva!
Általánosan elfogadott vélekedés, hogy az alvás minősége a korral romlik, és idősebb korban természetes, hogy valaki rosszul alszik. A legújabb kutatások szerint ez nem szükségszerűen igaz.
Vágólapra másolva!

A legújabb kutatások szerint az idősebbeknek nem kell feltétlenül beérniük kevesebb és rosszabb minőségű alvással. Az időskori alvászavar többnyire nem természetes jelenség, inkább a háttérben lappangó betegségek melléktünete - derül ki a Sleep című szakfolyóiratban megjelent kutatásból. A Pennsylvaniai Egyetem munkatársai vizsgálatukban közel 156 ezer ember alvási szokásait térképezték fel. A vizsgálat során elsősorban az alvás minőségére és a napközben tapasztalt fáradtságra koncentráltak. Az eredményekből kiderült, hogy az alvászavarok és fáradékonyság összefüggést mutatnak a rossz egészségi állapottal és depressziós tünetekkel.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az alvási szokások leginkább 20 és 60 éves kor között változnak, és a megfelelő egészségi állapotban lévő idősek ugyanolyan könnyen el tudnak aludni, mint a fiatalabbak, ráadásul az idősek szervezete jobban viseli az esetleges kialvatlanságot is. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy középkorúaknál meglepően gyakoriak az alvászavarok, de a korral ezek száma egyre csökken - sokkal több alvási problémát tapasztaltak az ötveneseknél, mint a nyolcvan felettieknél.

Egészséges felnőtteknél tehát az alvás nem szükségszerűen romlik a kor előrehaladtával. Ha valaki mégis alvászavarokkal küzd, feltétlenül konzultáljon orvosával, mert az alvási probléma lehet egy gyógyszer mellékhatása, de állhat a hátterében betegség is.