Vágólapra másolva!
Egy új kutatás megerősítette, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a daganatokra visszavezethető halálozási kockázatot.
Vágólapra másolva!

A hús az egyik legfontosabb fehérje- és zsírforrás az ember számára. Ám korábbi kutatások szerint a vörös húsok - elsősorban a sertés-, marha- és birkahús, valamint az ezekből készült húskészítmények - túlzott fogyasztása kedvezőtlenül hat a cukoranyagcserére, a szív- és érrendszer egészségére és hozzájárulhat bizonyos daganattípusok kialakulásához. Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmány megerősítette, hogy a túl sok vörös hús több szempontból is jelentősen növeli a halálozási kockázatot.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének munkatársai korábbi kutatások adatait elemezték, és 28 éves időszakot áttekintve több mint 121 ezer ember (közel 38 ezer férfi és 83 ezer nő) étkezési szokásait vizsgálták. A kutatók a résztvevők körében közel 24 ezer halálesetet dokumentáltak, amelyek negyede szív- és érrendszeri megbetegedésekre, 40 százaléka pedig valamilyen daganatra volt visszavezethető.

Az eredményekből kiderült, hogy a sok vörös húst fogyasztóknál jelentősen (12-20 százalékkal) magasabb volt a rákos vagy szív- és érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozási kockázat és a legnagyobb veszélyt a feldolgozott formában fogyasztott vörös húsok jelentették.

Vörös hús helyett szárnyas és hal

A tanulmányból az is kiderült, hogy amennyiben valaki a vörös húst más fehérjeforrásra, elsősorban szárnyasra, halra, sovány tejtermékre, olajos magvakra vagy teljes kiőrlésű gabonára cserélte, jelentősen mérséklődött a halálozási kockázat: a szárnyasok például 14, a hal 7, az olajos magvak 19, a tejtermékek pedig 10 százalékkal csökkentették a kockázatot.

A kutatók azt is megállapították, hogy ha a vizsgált személyek naponta csak maximum fél adag (kb. 4-5 dkg) vörös húst vagy húskészítményt fogyasztottak volna, akkor férfiaknál 9,3, nőknél pedig 7,6 százalékkal csökkent volna a vizsgált időszakban a halálozási ráta.