A biciklizés kihat a nők nemi szerveire

Vágólapra másolva!
Egy új amerikai kutatásból kiderült, hogy nemcsak férfiaknál, hanem nőknél is okozhat szexuális problémákat a rendszeres bringázás.
Vágólapra másolva!

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy férfiaknál akár merevedési zavarokat is okozhat a rendszeres kerékpározás: a biciklin üléstől ugyanis gyakran elzsibbad a nemi szervek tájéka, így romlik a terület vérellátása. De mi a helyzet a nőknél? - tették fel a kérdést a Yale Egyetem kutatói.

Egy 2006-os tanulmány kerékpározó nőket hasonlított össze rendszeresen futó, szintén hölgyekből álló kontrollcsoporttal: a bringázó nők nemi szerveinek érzékenysége kisebb volt, ezáltal kevesebb szexuális örömben lehetett részük, mint azoknak, akik nem kerékpároztak rendszeresen. A Yale munkatársai éppen ezért arra szerettek volna választ kapni, hogy mely tényezők okolhatók leginkább a nemi szervek zsibbadásáért és érzéketlenségéért.

A kutatásba 48 rendszeresen kerékpározó hölgyet vontak be, akik hetente legalább 16 kilométert tekertek. A résztvevők kerékpárjait egy speciális gépre helyezték, és elemezték a nyereg tulajdonságait, az ülés és a kormány egymáshoz viszonyított helyzetét, és használat közben kikérdezték a résztvevőket, hogy éreznek-e zsibbadást, bizsergést vagy fájdalmat.

Az eredményekből kiderült, hogy a biciklikormány helyzete számított leginkább: ha a kormány alacsonyabban volt, mint a bicikliülés, jóval nagyobb nyomás nehezedett a kismedencére - elsősorban a gátra -, így érzéketlenebbé vált ez a terület. Minél alacsonyabban van a kormány a nyereghez képest, annál jobban előre kell dőlni tekerés közben, vagyis a testsúly az ülőcsontokról a gátra helyeződik át - mondta el a kutatás vezetője.

A The Journal of Sexual Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy célszerű alaposabban tanulmányozni a biciklizés és a szexuális élet közötti összefüggéseket, mivel széles tömegeket érintő problémáról van szó. A rendszeres női kerékpárosoknak a szakemberek addig is azt javasolják, hogy lehetőleg - a férfiaknál már bevált - orr nélküli (tompa orrú) nyerget használják, mert így a súly a kismedence lágy részei helyett az ülőcsontokra nehezedik.