Igazolták, hogy fogyni nem a csodadiétáktól lehet

Vágólapra másolva!
Bár számtalan módszer, fogyókúra, étrendkiegészítő és "csodadiéta" közül választhatnak a fogyni vágyók, egy új kutatás ismét megerősítette, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres mozgással lehet leginkább kilókat leadni.
Vágólapra másolva!

Az elhízás világszerte népbetegség, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen stratégiát választanak az érintettek a fölösleges kilók leadására. Az Egyesült Államokban például minden harmadik ember elhízott, és 70 százalékuk igyekszik is megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Az American Journal of Preventive Medicine című szakfolyóiratban közzétett, reprezentatív mintán alapuló kutatásból kiderült, hogy a túlsúlyos emberek közül azok fogytak leginkább, akik zsírszegényen táplálkoztak, rendszeresen mozogtak és orvos által felírt fogyasztótablettát szedtek. A diétásként hirdetett élelmiszerek, a vény nélkül kapható étrendkiegészítők és a népszerű "csodadiéták" a kutatók szerint közel sem voltak ilyen sikeresek.

A bostoni Harvard Egyetem és a Beth Israel Deaconess Medical Center szakembereinek közös kutatásában több mint 4000 elhízott (30 vagy efölötti testtömeg-indexű) felnőtt vett részt, akiknek közel kétharmada próbált a felmérést megelőző évben valamilyen módon fogyni. A kutatók megállapították, hogy azok a résztvevők számoltak be a testsúlyuk 5 százalékának megfelelő, vagy ezt meghaladó mértékű fogyásról, akik kevesebb zsírt fogyasztottak, többet mozogtak és receptre kapható fogyasztószereket szedtek. A legtöbbet (testsúlyuk legalább 10 százalékát) azok adták le, akik mindezt egy ellenőrzött súlycsökkentő program keretein belül tették.

A fogyókúrás italok, étrendkiegészítők és csodadiéták ezzel szemben nem hoztak ilyen sikereket: akik ezeket a termékeket fogyasztották, vagy csak bizonyos élelmiszereket megengedő, egyhangú étrendet követtek, nem számoltak be komolyabb, tartós súlyvesztésről.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy a tapasztalatok szerint igen sokat segít, ha az elhízottak egy szervezett programba vágnak bele, így a többiek sikere motiválóan hat, továbbá elkerülhető a monoton étrend vagy a diétás készítmények gyakran túlzásba vitt fogyasztása is. Bár a vényköteles fogyasztótabletták az eredmények szerint hatékonyan segítik a fogyást, alkalmazásuk előtt sok szempontot, lehetséges mellékhatást célszerű mérlegelni. A tanulmány megállapításai ismét alátámasztják, hogy csodaszerek helyett továbbra is a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás a tartós és egészséges fogyás kulcsa.