Idős korban veszélyesebbek a kozmetikumok

Vágólapra másolva!
A műanyag- és kozmetikai iparban használt szintetikus vegyületek egy csoportja idős korban jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - állapították meg svéd kutatók.
Vágólapra másolva!

Svéd kutatók kapcsolatot találtak a műanyagokban és kozmetikumokban előforduló ftalátok és az idős korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegség között. Az Uppsalai Egyetem szakemberei szerint idősebb korban a szervezet ftalát-szintjének minimális emelkedése is duplájára növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A ftalátokat főként a műanyagok lágyítására használják, de filmképzőként és illatanyag-stabilizátorként a kozmetikai- és parfümipar is előszeretettel alkalmazza ezeket a szintetikus vegyületeket. A ftalátok - monoetil-ftalát (MEP), monometil-ftalát (MMP) és a mono-izobutil-ftalát (MIBP) - megtalálhatók többek között a műanyagból készült csomagolásokban és játékokban, a PVC padlókban, de ugyanúgy előfordulnak kozmetikumokban, parfümökben, légfrissítőkben vagy illatgyertyákban is.

A Diabetes Care című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatba a kutatók több mint 1000, 70 éves svéd férfit és nőt vontak be, akiknek rendszeresen mérték a vércukorszintjét, és ellenőrizték vérükben azoknak a toxinoknak a szintjét is, amelyek a ftalátok lebomlása során keletkeznek.

Nem meglepő módon a túlsúlyos és magas koleszterinszintű résztvevőknél fordult elő leggyakrabban cukorbetegség, de a kutatók az egyéb tényezők (pl. dohányzás, elhízás, vér lipidszintje, életmód, stb.) kiszűrése után kapcsolatot találtak a cukorbetegség előfordulása és a vérben lévő ftalátok szintje között is. Azoknál, akiknek vérében megemelkedett ftalátszintet mértek, kétszer nagyobb volt a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége, és legtöbbjük esetében a hasnyálmirigy inzulintermelő-képessége is rosszabb volt.

Bár egyelőre igen kevés adat áll rendelkezésre a ftalátok cukorbetegség kialakulásában betöltött szerepéről, a szakemberek további vizsgálatokkal szeretnék alátámasztani eredményeiket. Ráadásul a ftalátok szerepe más betegségekkel és állapotokkal (pl. mellrák, elhízás) kapcsolatban is felmerült már, így mindenképpen célszerű minél többet megtudni e vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásairól.