Melyik a legroncsolóbb hajfestési eljárás?

Vágólapra másolva!
Bár újra divatba jött a természetes hajszín, még mindig nagyon sokan festik a hajukat, és a feltűnő árnyalatok mellett hódítanak a természetes árnyalatokat utánzó többtónusú hajfestékek is. Bármilyen is a választott hajszín, csak a hajat  károsító eljárással lehet elérni.
Vágólapra másolva!

A haj színét háromféle eljárással változtatják meg: világosítják, színezik, illetve festik. Bár a három eljárás mindegyike valamely anyagnak a hajra való felvitelével történik, ezek az anyagok más-más módon működnek, és nem is egyforma mértékben károsítják a hajat - mondja dr. Siklós Krisztina, a Heim Pál Gyermekkórház bőrgyógyász hajgyógyász (trichológus) szakorvosa.

Többféle színváltoztató eljárás is van

A hajfestékeket festék és oxidálószer megfelelő arányából keverik ki. A festés maradandó változást okoz. Áthatolva a hajszál védőfelületén, a tetőcserépszerűen egymásra simuló keratinocitákon, bejut a hajszál mélyebb rétegeibe. A hajfesték kémiai folyamat során, a hajszálakon belül változtatja meg a haj színét.

Az oxidációs hajfestékek rengeteg allergén anyagot tartalmaznak, mint például a parafenilén-diamin. Ezek a fejbőrrel érintkezve kontaktallergiát okozhatnak, mely hajhullást eredményez. A hajveszteség nem számottevő, de ha ilyen problémába ütközött valaki, érdemes orvoshoz fordulni. Az ilyen bőrproblémát szteroidos oldattal kezelik a hajgyógyászok - mondja dr. Siklós Krisztina.

Az oxidációs hajfestékekkel ellentétben a köznyelvben gyakorta bemosóknak nevezett színezők nem hatolnak be a hajszálba, hanem a keratinfelületen rakódnak le, így színezik be a hajat. A színezők kevésbé fedik el az ősz hajszálakat. Használatuk közben nem zajlik le kémiai reakció a hajban. Ide sorolhatók a növényi alapú festékek is, például a henna, mely kamillából, dióhéjból, kurkumából készül. A hajgyógyász szerint fontos, hogy növényi színező után nem szabad mesterséges alapú készítményt alkalmazni, mert úgy a kapott szín előre nem garantálható.

A szőkítés a legroncsolóbb

A szőkítés egyre népszerűbbé vált az évtizedek során, mivel a természetes szőke hajú emberek száma fokozatosan csökken. A feltételezések szerint 2065-re egyetlen szőke kisbaba sem fog már születni. Ma a szőke hajúak 75%-a festett hajú.

Akár melírról, akár az egész haj kivilágosításáról legyen szó, a legdrasztikusabb, leginkább roncsoló hatású hajszínváltoztató eljárás a szőkítés. A szőkítő keverék hidrogén-peroxidot tartalmaz, mely áthatol a keratinrétegen és a hajszál belsejébe jutva megbontja annak szerkezetét, és kivilágosítja - mondja a trichológus.

A szőkítést és a festést is legjobb a fodrászra hagyni. Barnára, sötétebb színekre gyakorlott kezűek otthon is befesthetik a hajukat, de a szőkítés eredménye foltos, sárgás lehet, ha nem szakember végzi. Hajfestékek közül mindig a márkásabb, és a hajat nemcsak beszínező, de tápláló terméket érdemes választani.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nem csak a festékek károsak

Aki göndör hajjal születik, sokszor egyeneset szeretne, aki pedig egyenessel, az göndört. Mindkét vágy teljesítésére számtalan módszert kipróbáltak már az évszázadok során. Bármilyen szép loknikat vagy egyenes tincseket eredményezhet a dauer vagy a hajvasaló, a haj belsejében drámai folyamatokat idéznek elő.

A dauer, hasonlóan az oxidációs hajfestékekhez, kémiai eljárás során változtatja meg a haj szerkezetét. Az egyenes hajra tett dauervíz áthatol a kutikulán keresztül a hajszál kéregállományáig, és szó szerint átrendezi a hajszerkezetet a csavaró ívét követve, amelyre a dauervizes hajat felcsavarták,

A dauer a természetes színű hajat is károsítja, az előzőleg más kémiai hatásoknak kitett, festett vagy szőkített hajat pedig méginkább kiszárítja, roncsolja. Ne halmozzuk a kémiai eljárásokat - figyelmeztet a hajgyógyász.

Göndöríteni nemcsak tartósan, hanem alkalomszerűen is szoktak, hajsütővel, mely ugyanazon az elven működik, mint a hajvasaló. A forró hajsütő, illetve hajvasaló lapok a magas hő segítségével formázzák a hajat. Ezekből érdemes a kreámia-, trumalin-, illetve teflonbevonatosakat választani, ám a legjobb elkerülni őket, hiszen ezek égetik és ezáltal károsítják a hajat.

Mit kell megfontolni színválasztáskor?

Hajszínváltoztatás előtt át kell gondolni, hogy a vágyott szín valóban illik-e a karakterünkhöz, illik-e bőrtónusunkhoz, szemszínünkhöz. A természetnek ugyanis jó ízlése van: az ember természetes hajszíne mindig illik a szemszínéhez és bőrtónusához. Egy rossz színválasztás mesterkélten hathat.

Fontolóra kell venni azt is, hogy reális-e a színválasztás. Ha valakinek túl sötét a természetes hajszíne, abból szinte lehetetlen például hamvas szőkét varázsolni. Egy szőkítéssel ugyanis csak legfeljebb 4-5 árnyalatnyi világosodás érhető el. Ha például egy sötétbarna hajú illető érkezik a fodrászhoz ilyen kéréssel, biztosan nem fog hamvas szőkén távozni, és fel kell készülnie, hogy valahányszor lenő a haja, mindig nagyon feltűnő lesz.

A hajat csak akkor világosítják egy lépésben, ha nem túl sötét. Sötét haj esetében többször is meg kell ismételni a világosítást úgy, hogy közben néhány hét-egy hónap elteljen. Így a haj a drasztikus beavatkozás közben is tud egy kicsit regenerálódni, "pihenni". Főleg az a problémás, ha már sötétre festett hajat kell világosítani. Ilyenkor mesterséges pigmenteltávolítóval kivonják a hajból a festéket, és csak utána kezdődhet a szőkítés. Az ilyen többlépcsős világosításkor a haj előbb vöröses, majd sárgás, végül szőke lesz.

Érdemes a hajszerkezetet javító balzsamokat használni

A legjobb mindig a fodrászt kérdezni, hiszen ő személyre szabott tanácsokkal láthatja el a vendégét. Fodrászkellék-üzletekben azok a termékek is megvásárolhatók, amelyekkel ők dolgoznak, de a drogériákból is beszerezhető jó minőségű samponok és balzsamok is megfelelőek. A drogériák polcairól érdemes a festett hajra való termékeket levenni, és hidratáló, illetve a haj szerkezetét javító balzsamot, időnként hajpakolást is használni - tanácsolja a hajgyógyász.