Mit látnak az auralátók?

Vágólapra másolva!
Spanyol kutatók olyan emberek vizsgálata során, akik látni vélik mások auráját, arra jutottak, hogy a különleges képesség hátterében az érzelmi szinesztézia nevű idegélettani jelenség állhat.
Vágólapra másolva!

Első ízben kísérelték meg tudományosan vizsgálni az aura - az embereket egyesek szerint körülragyogó, színes sugárzás - állítólagos érzékelésének idegélettani hátterét. A Consciousness and Cognition című szaklapban megjelent tanulmányt a Granadai Egyetem Kísérleti Pszichológiai tanszéke tette közzé.

A kutatók nagy hasonlóságot állapítottak meg mások auráját látni vélő emberek élményei és olyan emberek beszámolói közt, akiknél kimutatható a szinesztézia nevű idegrendszeri állapot. A szinesztézia azt jelenti, hogy olyan agyterületek között is kimutatható összeköttetés, amelyek normál esetben nem kapcsolódnak egymáshoz. Ennek eredményeként az illető meghatározott színeket vagy ízeket érzékel különböző hangok hallatán, tapinthatónak érzékel ízeket, vagy különféle színeket rendel egyes emberekhez.

A kutatók részletes pszichológiai vizsgálatoknak vetettek alá például egy granadai gyógyítót, "El Santón de Baza"-t, akiről sokan úgy tartják, paranormális képességekkel rendelkezik, egyebek mellett képes látni mások auráját. A kutatók szerint azonban állítólagos képességeire a szinesztézia ad magyarázatot.

El Santón agyában az arcok felismeréséért felelős terület a színérzékelésért felelős területtel kapcsolódott össze, ennek következtében színeket társít a látott arcokhoz. Ezen kívül állítása szerint mások érzeteit, például fájdalomérzetét képes saját magára visszatükrözni (tükör-érintéses szinesztézia), és ugyanazt átélni, mint az, akit megfigyel. Rendkívül nagyfokú empátiáján túl enyhe paranoiával és illúziókkal járó, úgynevezett skizotípiás zavar is kimutatható nála. Ezek adhatnak magyarázatot arra, hogy az emberek úgy érzik: a gyógyító tökéletesen megérti őket, átérzi testi és lelki fájdalmaikat.

A fentiek tükrében a kutatók úgy vélik: noha az auralátók feltehetően valóban rendelkeznek különleges agyi képességgel, a szinesztéziával, ez inkább csak arra alkalmas, hogy az illető elhiggye, valóban képes betegségeket diagnosztizálni és gyógyítani. Ez azonban valójában önbecsapás, hiszen a szinesztézia nem egy természetfeletti erő, hanem a valóság szubjektív és "feldíszített" érzékelése - áll a tanulmányban.